Pedagógus Terror

A nyilvánosság talán hozzásegíti a tanácstalan és elkeseredett szülőket ahhoz, hogy harcoljanak a gyerekeikért és ez a blog is hatással lesz arra, hogy az elhivatott, remek tanárok mellől végleg kikopjanak és eltűnjenek a gyerekeket megnyomorító és terrorizáló tanerők...

Mindig a tanárnak van igaza?

Írd meg a történeted!

pedagogusterror@gmail.com

Friss topikok

Címkék

Archívum

"A tanár szerint a fiam egy idióta"

2012.05.10. 11:06 Pedagógusterror

Az elmúlt hónapokban jó pár ismerősöm számolt be az iskolákban gyermeküket ért tanári atrocitásokról. Meggyőződésem, hogy az alábbi levélben leírtakhoz hasonló helyzet sok iskolában előfordul. Ki tudja miért, keveset hallani arról, hogy az oktatási rendszer mélyén hogyan siklik ki egy gyerek élete, az őt megnyomorító tanár miatt és hogyan megy el örökre a kedve a tanulástól.

Íme a levél:

"Kedves …........!

Múltkori beszélgetésünket családi körben folytattuk és megbeszéltük, hogy elküldjük neked …..... ( fiú neve, későbbiekben “ fiunk” szerk.) iskolájában tapasztaltakat. A düh és az elkeseredés hosszú évei után bízunk abban, hogy végre jó iskolában van a gyerekünk. Azonban úgy döntöttünk, hogy az elmúlt évek lidércnyomását megosztjuk veled és a blog olvasóival. Hátha a nyilvánosság hozzásegíti a tanácstalan és elkeseredett szülőket ahhoz, hogy harcoljanak a gyerekeikért és bátran lépjenek fel, ha elfogadhatatlan visszásságokat tapasztalnak gyerekük iskolájában. Szerettük volna hinni, hogy a mi esetünk egyedi és kirívó, azonban egyre gyakrabban hallunk a miénknél is szörnyűbb történetet.

Sok sikert a bloghoz. Szívből reméljük, hogy talán ez is hatással lesz arra, hogy az elkötelezett, elhivatott, remek tanárok mellől végleg kikopjanak és eltűnjenek a gyerekeket megnyomorító és terrorizáló tanerők!

És az eset leírás:

Problémák a gyerekünkkel az általános iskolában kezdődtek. Értelmes, nagy mozgásigénnyel rendelkező fiunk egy idősebb tanítónénihez került, aki látható módon egyedül a lány tanulókkal tudott bármit is kezdeni. Először hiperaktív vizsgálatot írt elő nekünk, amely vizsgálaton kiderült, hogy azon felül, hogy fiunk az átlagnál jóval magasabb IQ-val rendelkezik, érzelmileg motivált környezetben nagyon magas teljesítményre képes. Valószínűleg itt követtük el az első hibát, mert ezzel az eredménnyel a kezünkben azonnal iskolát kellett volna váltanunk. A tanítónéni az elkövetkezendő években többször küldött minket gyermekpszichológushoz, ahol mindig megerősítést kaptunk, hogy átlagon felüli intelligenciával bíró fiunk, egyedül az érzelmileg biztonságos környezetben tud teljesíteni. Ezeket a véleményeket a tanárnő személyes támadásként élte meg, mert úgy érezte - jogosan - hogy ő nem biztosít érzelmileg támogató légkört. Minden felhalmozott sérelmét és sértettségét többszörösen verte le fiunkon. Végül a nevelési tanácsadó szakembere javaslatára iskolát váltottunk. (Zárójelben szeretném jelezni, hogy a tanácsadó több szülői bejelentés alapján hallott már a tanárnőről, és tisztában volt a problémával. Véleménye szerint ezt a tanárnőt már rég el kellett volna távolítani a pályáról.)
Több továbbtanulási szakemberrel és gyerekpszichológussal konzultálva egy olyan iskola mellett döntöttünk amely bár alapítványi formában működik, mégis megfelelt az elképzeléseinknek. Akkor még nem sejtettük, hogy horrorisztikus két év elé nézünk.

A magát protestánsnak valló alapítványi iskoláról a későbbiekben kiderült, hogy sem egyházi sem pedig állami fennhatóság alá nem tartozik. Az iskolát létrehozó tanárok által bejegyzett alapítvány a felettes szerve. Gyerekünk az egyik alapító osztályába került . Mielőtt … osztályfőnöknő pedagógiai módszereit ismertetem, egy általános leírást szeretnék adni az iskoláról.

Az iskolában nem vezetnek naplót, különböző cetlikre írják a jegyeket, amelyeket időről időre vagy a cetlikről, vagy emlékezetből!!!!! vezetnek be a naplóba, több diák állítása szerint tévesen
Az iskolában bevett és teljesen elfogadott gyakorlat, hogy egy diák négy, öt, hat vagy akár nyolc tantárgyból is bukik.
A bukott diákokat általában a pótvizsgán átengedik (az iskolával szemben vizsgálatot kezdeményeztünk - erről a későbbiekben bővebben -  amelynek egyik pontja az a kérdés volt, hogy a tanárok a pótvizsgákért részesülnek-e plusz juttatásban, pótvizsga díjban és ha igen, vajon állhat-e ez a nagyarányú buktatások hátterében. Erre a kérdésünkre érdemi választ nem kaptunk).
Az iskolában rendszeres gyakorlat, hogy a magatartási problémákat szaktárgyi jegyekkel szankcionálják.

Ezek után pár szóban ismertetném fiunk osztályfőnökének pedagógiai módszereit.

Napi rendszerességgel előfordult, hogy a tanárnő magából kikelve ordított az osztályban. Előszeretettel használt becsmérlő jelzőket. Fiunkat is folyamatosan lehülyézte, leidiótázta társai és tanárai előtt. Fiunk különösen jó kapcsolatot ápolt matematika tanárával. Egy négyszemközti folyosói beszélgetésük alkalmával osztályfőnöknője fiam jelenlétében közölte a tanárral, hogy ne barátkozzon a gyerekkel,  mert a fiunk egy “idióta”. Fel nem derített ügyek kapcsán - pl. ki dobta ki a szendvicset az ablakon, ki tolta el a szekrényt a helyéről.- rendszeresen előfordult, hogy nyilvánosan kijelentette: amennyiben nem jelentkezik magától a tettes, akkor automatikusan a fiunk megy az igatózgatóiba. Olyan esetekben is, amikor valaki bevallotta egy tettét, és ez a személy az osztályfőnök kedvencei közé tartozott, szintén fiunkat okolta. Nem egyszer megtörtént, hogy az órai munkáért járó ötös osztályzatot a fiunkkal azonos keresztnevű másik gyereknek írta be. Mikor fiunk felhívta a tanárnő figyelmét a nyilvánvaló tévedésre, akkor azt a választ kapta, hogy “tanuld meg, hogy az élet igazságtalan”.
Az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor azért lobbizott a tanári karban, hogy a lehető legtöbb tantárgyból megbuktassák a gyereket és végre arra kényszerüljünk,hogy elvigyük az általa kiutált gyereket az iskolából. Ezt meg is tettük.
Az év végi ötös(!) pótvizsgák után gimnáziumot váltottunk. Majd élve  törvény adta jogunkkal (1993.Évi LXXIX. Törvény a közoktatásról 13.szakasz 6. pontja) vizsgálatot kezdeményeztünk az iskola igazgatójánál az általunk tapasztalt visszásságokról. Nagyon diplomatikus, a tanári kart és az alkalmazott pedagógiai módszereket konzekvensen védő választ kaptunk. Arra azonban sem a válasz nem tért ki, sem pedig az érintett szülők nem beszélnek,hogy hogy lehet, egy 20 fős osztályban 7 gyereket egy iskolából tudatosan kibuktatni, megalázni. Gyerekünk egyik, barátját hónapokig hordták pszichológushoz, hogy a pótvizsgán teljesíteni tudjon. Az említett pszichológus a pótvizsga előtt betelefonált az igazgatónak és kérte, hogy a gyerek - tekintettel súlyos szorongásos tüneteire- kapjon elég felkészülési időt,mert nem fog tudni vizsgázni ha a kihúzott tétel után azonnal beszélnie kell. Nem kapta meg a szükséges időt, meg is buktatták a pótvizsgán, így a szülőknek olyan iskolát kellett találniuk, ahol újra pótvizsgázhatott és folytathatta a tanulmányait.

Ha mindezek alapján azt gondolnád,hogy egy jó hírű, erős egyházi iskoláról van szó, akkor el kell, hogy oszlassam a tévedésedet. Az említett iskola továbbtanulási mutatói jóval, az országos átlag alatt vannak, azt is mondhatnám, hogy egy tanulmányilag gyengébb iskola.
Mi is azért választottuk,mert az a hír járta,hogy bár nem egy “erős iskola”, de gyerek-és személyiség centrikus és végtelenül toleráns. Nos, mi megtapasztaltuk a “végtelen tolerancia” minden bugyrát.
Fiunk most egy jó hírű gimnázium aktív közösségi életet élő tanulója. Túl van az első nyelvvizsgáján és ami a legfontosabb: szeret iskolába járni.
Mi pedig - évek óta először- nem veszünk be nyugtatót a szülői értekezletek előtt."

252 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pedagogusterror.blog.hu/api/trackback/id/tr844499702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mad Mind 2012.05.10. 12:08:32

Hát igen, tanulja meg, hogy az élet igazságtalan. Látod örökbecsű gondolatot osztott meg a gyerekkel.
Amúgy nem látom a problémát. A gyereket bármikor kivehetted volna a suliból, ahogy később meg is tetted. Aki meg gyenge suliba íratja a gyerekét, számítson a frusztrált tanárokra.

Martian (törölt) 2012.05.10. 12:11:01

Valaki egyszer viccelődött, hogy a börtön annyival jobb hely a közoktatásban való tanulásnál, hogy a börtönből harmadolással előbb lehet szabadulni... néha nem is annyira vicc.

phaszfej 2012.05.10. 12:21:27

Nők alkatilag eleve alkalmatlanok a tanárságra. Inkább kapáljanak, horgoljanak, az való nekik.

moszkvicssluszkulcs 2012.05.10. 12:28:54

Tehát mindenki hülye és a gyerek az áldozati bárány. Aha...

No_Fidesz_No_Problem 2012.05.10. 12:29:02

Egy újabb hiánypótló mocsokblog, amivel el lehet terelni a plebs figyelmét a valós problémákról.

Pepibubó 2012.05.10. 12:32:46

A világ sikeres nemzetei a magyarénak a 10 x-esét, TÍZSZERESÉT költik oktatásra, elsősorban a tanárok fizetésére, szintén ugyanilyen arányban sokszorosát!!! Ausztriában egy pedagógus fizetése közelíti az orvosét.
Amíg nálunk elsősorban az orvos, a közgazdász, a politikus a "legfontosabb", addig mit várunk? Kik mennek tanárnak, pedagógusnak, tisztelet az egyre mikroszkópikusabb kivételnek?
Csodálkozunk, mivé lesznek a tehetséges gyerekeink, mivé lesz az ország?!!

eichler 2012.05.10. 12:32:52

Még szerencse, hogy a gyerek az tökéletes...

speirs 2012.05.10. 12:34:36

@No_Fidesz_No_Problem:
egy újabb frusztrál barom semmiremutató bejegyzése.

No_Fidesz_No_Problem 2012.05.10. 12:37:27

@speirs:

Mizu, kis fidesznyik, nem akarsz inkább valamelyik aktuális fideszbotrányról beszélgetni?

speirs 2012.05.10. 12:39:52

Én egyébként gyerekként hasonló idióta tanárokat voltam "szerencsés" végigélvezni, és utólag azt mondom, hogy bár néha baromi nehéz volt, de nem rossz ez. Hamar felkészül az ember arra, hogy eleresszen a füle mellett dolgokat, vagy épp ellenkezőleg, még egy tanárral szemben is merjen kiállni az igazáért, ne alázkodjon meg a tekintély előtt automatikusan. És igen, az élet igazságtalan, különösen ebben az országban már gyerekként meg kell szokni, hogy harcolni kell mindenért, mert ha korrekt és kedves vagy és elhiszed, hogy más is az, akkor nagyon hamar pórul jársz. Az ilyen gané emberek, tanárok már gyerekként felkészítenek a küzdelemre. Csak fontos, hogy a szülő a gyerek mellé álljon ilyenkor.

speirs 2012.05.10. 12:41:10

@No_Fidesz_No_Problem:

figyelj kattant vöröske, nem nekem jut mindenről ugyanaz eszembe. Gyere, világosítsd fel a népet a kormány sötét üzelmeiről egy oktatásról szóló blogon. Majom.

skvarki 2012.05.10. 12:41:45

Hmmm, a leírtak akár igazak is lehetnek. Sajnos, sok az alkalmatlan pedagógus, mint minden más szakmában - itt is van kontraszelekció.
DE:
- vannak alapítványi iskolák, amelyek pont abból élnek meg, hogy problémás tanulókat vigyenek el az érettségiig, viszonylag gyenge tudással
- azért szerettem volna olvasni az itt kipellengérezett tanárok véleményét is az említett tanulóról
- pótvizsgán nem lehet jelesre vizsgázni, legjobb jegy tudtommal a hármas.
Nem kétlem, hogy vannak ilyen tanárok, mint ahogy vannak elfogult szülők, neveletlen, tahó gyerekek stb. A cikk írója nem győzött meg, hogy a dolog tényleg így történt, maximum arról, hogy ő így látja: angyal, szuper IQ-jú gyerek és alkalmatlan bunkó tanárok.
Nekem a cikk hiteltelen.

No_Fidesz_No_Problem 2012.05.10. 12:43:12

A blog indulásának körülményei minden esetre érdekesek:

1. első poszt a blogon, amit olvasunk

2. 11 óra 06 perckor élesítették

3. 12 óra 20 perckor már kint volt az Index címlapon ennek a friss blogocskának az első bejegyzése

4. Mióta veszi észre, sőt szemlézi, sőt teszi ki címlapra az Index egy órán belül egy frissen indított blog első bejegyzését?

5. Lehet, hogy ezt a fröcskölődést még az MTI is szemlézi, úgy, ahogy az Ángyán ellen írt posztocskát is - amikor még meg sem jelent - közzétette a hírfolyamában?

xunilo 2012.05.10. 12:43:31

@phaszfej: anyád is remélem kapál. Az aknamezőn.

Überspannung 2012.05.10. 12:44:12

Ha a gyerekkel mindenhol baj van, abban a szülőnek is jelentős szerepe van. Az, hogy nem tudja megnevelni a gyerekét.
Nyilván nem véletlenül idiótázták le, bár nyilvánvalóan a tanár sem tudta kezelni a helyzetet. Az iq csak az egyik oldala a dolognak, hogy tudjon normálisan viselkedni a gyerek, az legalább olyan fontos.

speirs 2012.05.10. 12:47:48

@No_Fidesz_No_Problem:
nem, bár remélem az arcodra fagy lassan

No_Fidesz_No_Problem 2012.05.10. 12:50:22

@speirs:

Te tűnsz kétségbeesetten agresszívnak.

reccs 2012.05.10. 12:50:32

@Pepibubó: " Ausztriában egy pedagógus fizetése közelíti az orvosét."

Nyugi, itt is. :) vagy inkább :(

xunilo 2012.05.10. 12:51:35

Az alaphelyzetről:
Aha. Tehát adott egy hiperaktív gyerek, gondolom semmilyen módon nem fegyelmezhető, társait, órát zavaró, idegesítő kis pöcs, meg a beképzelt, idióta szülők. Még hogy "érzelmileg biztonságos" környezet. Ezt gondolom úgy érti, h mindenki igazodjon a kicsi fiacskájához, ha annak óra közben van kedve felállni, ugrálni, lábbal, kézzel dobolni, izegni-mozogni, beszélgetni, stb, akkor az legyen úgy, a többi gyerek meg a tanár le van szarva.

Az cetlizésről:

Ez sztem nem csak itt van így, mármint a cetlizés, a többi szerintem rágalom, szóbeli felelést leszámítva könnyen bizonyítható, korrigálható, ha valakinek tévesen írnak be jegyet.

Az bukásokról:

Nyilvánvaló hazugság. Ha valaki 3-nál több tárgyból bukik, nem mehet pótvizsgázni SEMMIBŐL. Vagy ez változott?

Az tanári nagy pénzekrűl:
Azt meg tudjuk, milyen félelmetes nagy pénzeket is kapnak a tanárok a plusz munkákért...

Az buktatásokról:

Aha. tehát voltak magatartásbeli problémák. És én ezért egyébként sem ítélem el a tanárokat. Mivel magatartásból buktatni nem lehet, teljesen eszköztelenek. Kivéve, h kiszórják a legnagyobb idiótákat. Már az is elgondolkodtató, h miért ment alapítványiba az a szuperokos jó magaviseletű gyerek? Csak nem azért mert pont az ellentéte?

Az tanári aljas összefogásról:

Biztos olyan jó gyerek volt. Életszerű, h több tanár azért fogjon össze, h egy értelmes, jó magaviseletű gyereket eltávolítsanak FIZETŐS alapítványi iskolából.

Az halasztható pótvizsgáról:

Persze, majd a hülyegyerek kedvéért máskor tartják a pótvizsgát. Életszerű, méltányolható kérés. Az külön érdekes, h "sem pedig az érintett szülők nem beszélnek", mi okuk van rá? Talán elégedettek azzal, h igazságtalanul megvágják a gyerekeiket? Elhallgattata őket a CIA, a KGB, a Moszad vagy a TEK, vagy mi a f*sz?

Újra pótvizsgázni? Azt meg hogy? Az én adómból? Nana!

Az gimnázimról:

Na azért megkérdezném az ott tanító tanárokat is, meg a diáktársakat is erről. Hátha ők nem így látják. Szerintem egyszerűen kinőtte a hiperaktivitást, ennyi.
A durva az, h az ilyen írásokkal tovább rombolják a pedagógusok hírét, döbbenet milyen világban élünk.
Persze vannak rossz tanárok is bőven, de azért ez a blog messze túlzás.
Már a címe is milyen mocskolódó. Érdekes módon az orvosokat kutyázó blog címe "praxis". És nem orvosterror.
Az ilyen szülőket a gyerekeikkel együtt kéne eltüntetni a világból. Na jó csak a szülőket, mert egy kisgyerek ne tehet erről. Bár ilyen szülőkkel ő is olyan lesz, aki a társadalom számára káros.

xunilo 2012.05.10. 12:52:45

@reccs: Így-így. Egy raktárosé meg meg is haladja mindkettőét. Itthon.
Magyarország, én így szeretlek.

agi02 2012.05.10. 12:53:21

Nem tudom most, hogy van, de az én időmben kb 20 évvel ezelőtt két embertípus ment tanár szakra. Aki igazán elhivatott és akit nem vettek fel máshova.
Az igazán elhivatottakat (akik kevesen voltak) aztán vagy elvitték a jó hírű iskolák, vagy magántanárként folytatták. Az iskolákban meg maradtak azok akiknek nem volt más lehetőségük. És ez meg is látszik flusztáltak, nem a pályára valóak.
Én elhiszem, hogy a gyerekek és a szülők hozzáállása is más mint 100 évvel ezelőtt, de azt hiszem, hogy ma a legjobban az jár aki magántanuló lesz.

2012.05.10. 12:53:47

@No_Fidesz_No_Problem: szerintem ez úgy zajlik, hogy a szerkesztők külön látják az új blogokat, és megtetszett a téma, mint legutóbb hasonló esetben (első poszt, fél óra, és címlap), egy melegblognál. Nem nagy csoda, a tanártéma menő, főleg ha mocskolódó.

És a poszthoz. Van ilyen tanár, sok, én magam is láttam, diákként, és tanárként is. Nem fejtem ki hosszan, de lenne rá megoldás, csak évekbe telik, így nézne ki kb.: 1. a tanárképzés alapos átalakítása, a jelentkezők nagyon erős szűrése/számuk csökkentése, a gyakorlati oktatás átbillentése 50%-fölé, az egyetemi idő felénél szigorú pályaalkalmassági és az alkalmatlanok elküldése. Persze ehhez járulnia kéne normál tanári kezdő (és későbbi) bérnek, el kéne küldeni alkalmatlansági alapon a mostani tanárok nagyon nagy részét, és az új rendszerben időről-időre vizsgáztatni őket, továbbképezni őket. A baj az, hogy ahhoz, hogy egy ilyen program hatásai érezhetőek legyenek, kellene 4-5 év, ekkor állna munkába az első generáció az újak közül, és kéne még 3-4 év, mire a minimális rutin kialakul, és a rendszer összecsiszolódik magával, Tehát ha 10 éve lett volna reform, ma már érezni lehetne a hatását. Konklúzió: sosem lesz ebből semmi. A jelenlegi helyzet pedig katasztrófa.

2012.05.10. 12:58:08

@xunilo: Az bukásokról:

Nyilvánvaló hazugság. Ha valaki 3-nál több tárgyból bukik, nem mehet pótvizsgázni SEMMIBŐL. Vagy ez változott?

Ahol én tanítottam 8(!) bukott tárgy után is volt pótvizsga és felsőbb osztályba lépés. Naívság azt hinni, hogy ha valami törvénybe, szabályozásba van foglalva, akkor az a gyakorlatban is úgy zajlik. Az iskola nagyon zárt közösség, a dolgok túlnyomó része házon belül marad, a vétkes kollegát pedig akkor is megvédi a többi, ha utálják. Mint az orvosoknál.

WildBear 2012.05.10. 12:58:46

Nálunk anno általánosban volt egy idegbeteg tanár. A szülők délután a játszótéren megbeszélték, hogy nem alkalmas tanárnak; ezt valaki befújta neki, mire az egyik szülő gyerekét az osztályfőnöki órán felállította, és kérdőre vonta, majd elintézte, hogy a gyerek két tantárgyból megbukjon.
Tóth Józsefné, Rajk László Ált. Iskola, 1988.

Állítsuk meg a ......... 2012.05.10. 13:01:41

A gyerek és a szülők is készüljenek fel rá, hogy a felsőoktatási intézményekben még gyökerebb tanárok "tanítanak" és vizsgáztatnak.
Ellenőrzés nincs, az egyetemi tanárok akkor tartanak órát, amikor az nekik tetszik, tehát irgalmatlanul sok előadás marad el, vagy uram bocsá a tanár seggrészegen megy be órára.

Az egyik középiskolában a magyar tanárt már két éve sikertelenül próbálják eltávolíttatni szülők és diákok, de sikertelenül.
Az érettségizők pofájába most is odavágta az általánosból kirúgott pedagóg, hogy neki tanítói diplomája van, tehát gyakorlatilag nincs semmilyen keresnivalója egyetlen középfokú oktatási intézményben sem.
Az igazgatónő nem engedte a ballagó diákokat szerenádozni sem, a ballagást elintézte fél óra alatt.

No_Fidesz_No_Problem 2012.05.10. 13:04:36

@shitgun:

Nincs új generáció. Senki nem jelentkezik tanárnak.

Egyrészt az alacsony bérek miatt.

Másrészt amiatt, mert az anyagi gondok, állásnélküliség, mélyszegénység miatt a családok nagy része hihetetlen nyomás alatt él, ami a gyerekeknél különböző magatartászavarokban jelentkezik. Ezzel nem igazán tud mit kezdeni egy tanár, ha nem kap rá szakmai felkészítést valahonnan.

Harmadrészt amiatt nem jelentkezik senki, mert a demográfiai mutatók miatt nyilvánvaló, hogy egyre kevesebb tanítandó gyerek van az iskolákban. És ki akar olyan szakmát tanulni, amivel esélye nincs, hogy elhelyezkedjen?

agi02 2012.05.10. 13:05:27

@Salemi boszorkány: "Az igazgatónő nem engedte a ballagó diákokat szerenádozni sem, a ballagást elintézte fél óra alatt."
Hát ennek speciel az oktatáshoz nem sok köze van, ettől még lehet magas színvonalú az oktatás. A közösségi életet meg oldják meg máshol.

xunilo 2012.05.10. 13:06:37

@shitgun: az kemény. De azt gondolom, ha törvénysértő, akkor van felettes szerv, ahová lehet fordulni. Mégis kinek az érdeke átengedni valakit 8 (!!!) tárgyból pótvizsgán? A gyereknek nem jó, mert nyilván nem elég felkészült. A tanárnak nem jó, mert a következő osztályban csak még jobban visszahúzza a többit. Tulképp a szülőnek sem jó, mert a gyereke hülye marad.

dr.pupak30 2012.05.10. 13:06:46

jó blog. az én életemet is az ilyen tanárnak nem mondható egysejtűek és edzők keserítették meg. sok jót nem kaptam tőlük az biztos.

xunilo 2012.05.10. 13:07:51

@No_Fidesz_No_Problem: Már ma sem lehet elhelyezkedni tanárként.

2012.05.10. 13:09:46

@xunilo: "Atillát átengedjük, mert lejött a herkáról". Hát így.

xunilo 2012.05.10. 13:09:58

@Salemi boszorkány: "Az igazgatónő nem engedte a ballagó diákokat szerenádozni sem, a ballagást elintézte fél óra alatt."
Ja, és egyéb bűnei is számosak.
Gondoltál már arra, h mit jelent a szerenádozás a tanárnak? Meg a szomszédainak?
Az meg sztem tök jó, ha a ballagás lemegy gyorsan. MINDENKI csak a végét várja, legalább nem kellett órákat várni.

dr.pupak30 2012.05.10. 13:10:55

gyönyörű leírást kaptunk arról, hogy hogyan lesz a tehetséges és intelligens gyerekekből magyarországon egy depressziós kishitű érzelmileg zavart állampolgár, ha nem vigyáznak a szülők.

Állítsuk meg a ......... 2012.05.10. 13:10:56

@agi02:
Szerinted miért fosztja meg valaki a diákokat a szerenád egyszeri és megismételhetetlen hangulatától és miért tiltja meg minden tanárnak, hogy ha a szerenád helyett az otthonukban merik fogadni a diákokat, akkor retorziót alkalmaz velük szemben.

2012.05.10. 13:12:36

@xunilo: nem. És igazából jó döntés volt. Alapítványi suli volt, gázos gyerekek utolsó mentsvára. Volt akit sikerült megmenti, volt, akit nem.

agi02 2012.05.10. 13:12:50

@Salemi boszorkány: Mi az hogy a szerenád HELYETT az otthonukban merik fogadni?
A szerenád arról szól, hogy elmennek a tanár lakására és az ott fogadja a gyerekeket. vagy nem. Mindenkinek a személyes joga kit enged be az otthonába és kit nem.

xunilo 2012.05.10. 13:14:27

@dr.pupak30: Nekem is számtalan alkalmatlan tanárom volt. Ma már megértem miért, nulla motivációval, szar pénzért te sem törnéd össze magad.
De ettől függetlenül van mérnöki diplomám, és a szakmámban dolgozom. Szóval nem lehetetlen. tanulni kell, meg persze normális szülőkre is szükség van. Akik nem állnak ELVTELENÜL a gyerek mellé. Persze van mikor ki kell állni a gyerek érdekeiért, de ez nem az az eset. És sokkal károsabb, ha akkor is a gyerek mellé áll a szülő, mikor nincs igaza. Mert pl egy munkahelyen már senkit nem érdekel, h mit gondol/mond/tesz a szülő.
Óriási baj van a társadalomban.

xunilo 2012.05.10. 13:15:40

@shitgun: Háát. amit írsz abban igazad van. De hogy lehetséges az, h valaki középiskolában HEROINOZIK??? Döbbenet.

Állítsuk meg a ......... 2012.05.10. 13:16:01

@xunilo:
Régen is volt szerenádozás.
Még szülőként is kinéztem minden májusi éjszakán, amikor szerenádozó diákokat láttam, s arra az éjszakára gondoltam, amikor egyszer mi is éppen úgy énekeltünk és élveztük az éjszaka hangulatát.
Ha egy tanárnak ez nyűg ott baj van.
Egyébként az igazgatónőt nem igazán szerették volna felkeresni a diákok, tehát neki nem kellett volna tartania az éjszakai alvásmegvonástól.

xunilo 2012.05.10. 13:16:56

@dr.pupak30: Talán azzal kellett volna vigyázniuk a szülőknek, hogy megnevelik a gyereket.
Nem szabad csak az iskolától várni, h mindent megold. Alapvetően otthon KELL megoldani.

Állítsuk meg a ......... 2012.05.10. 13:18:01

@agi02:
Az osztályfőnökök akarták megvendégelni a diákokat az elmaradt szerenád helyett, de ezt is letiltotta az igazgatónő.

agi02 2012.05.10. 13:18:17

@xunilo: lehet egy gyereket elvtelenül pátyolgatni, de amint már nem a szülő védőszárnyai alatt él, hanem a többi emberrel kell együtt élnie a társadalom úgyis megtanítja a maga normáira.
Számos hihetetelnül elkényeztetett kamaszt láttam így megváltozni. Otthon hozzá sem lehetett szólni, minden kritikára ugrott és csapkodott, a szülők meg ajnározták.
Aztán jött a barátnő és a családja. Vagy a munkatársak. Vagy a barátok. És kénytelen volt megváltozni.

xunilo 2012.05.10. 13:19:52

@Salemi boszorkány: van igazság benne, de azért ne legyen már kötelező. A világ változik, az emberek toleranciaszintje is. És a tanárnak a szerenád után is ott kell élnie, neki kell a szomszédokkal kijönnie.
Arról nem beszélve, h az alapján, amit hallok, nem csoda h a tanárok sem szeretik már annyira. Egyszerűen olyan módon lerohadt a társadalom, olyan szinten nincs fegyelem, tisztelet a diákokban, hogy már a tanárok sem tudnak olyan érzelmi kötődést kialakítani, mint régen.

Állítsuk meg a ......... 2012.05.10. 13:20:37

@xunilo:
A bűnei számosak?:)
Idegbeteg vénlány és alkoholista.

Kono 2012.05.10. 13:20:57

Van pár ÓRIÁSI TÉVEDÉS, amit a szülők elkövetnek:

1. A gyereket az iskolának kell nevelnie, nem a szülőnek.
A gyereket nem nevelik, de hibáztatják a tanárt, hogy nem tud vele mit kezdeni.
A tanárokat nem arra találták ki, hogy 30 átlag feletti IQ-val rendelkező, de nagy mozgásigényű gyereknek kielégítse minden mozgásigényét!
Amúgy meg ez egy nagy baromság. A nevelés hiányát nem helyettesíti a magas IQ senkinél.

2. Az iskola az én gyerekemért van.
Ez igaz is, csak még van rajta kívül másik 20-30 egy osztályban. Az okos gyerek megtanul alkalmazkodni. A hülyékhez is. Mert sajnos, tényleg van bőven olyan tanár, aki nem tud tanítani.
Ugyanakkor az élet már csak ilyen. A munkahelyeken a főnökök sem tökéletesek. Idejekorán jobb, ha hozzászokik!

3. A Waldorfhoz hasonló iskolák kreatív környezetet biztosítanak a gyermek fejlődéséhez. Ja. Tegye fel a kezét, aki már látott onnan intelligens, művelt embereket kijönni!!!
A gyerekek, akiket ilyen hülye ideológia alapján felépült oktatási intézménybe iratnak, lebutulnak. Képtelenek lesznek beilleszkedni a társadalomba, vagy továbbtanulni. Mert az ottani "legjobb tanulók" a szakmunkás színvonal alatt mozognak...

Félreértés ne essék, nem a jelenlegi anyukát akarom bántani. Lehet, hogy igaza van. De hülye, aki egy vitát csak az egyik fél véleménye alapján döntene el. Ha meghallgatnánk a másik felet is, akkor kiderülhetne, mi is az igazság.

Friss A. (törölt) · http://egypercsincs.blog.hu/ 2012.05.10. 13:21:19

Maga a sztori fura, de tény, hogy erős a kontraszelekció, és borzalmasan sok az alkalmatlan tanár. Ugyanakkor rengeteg a neveletlen, bunkó, elkényeztetett kölyök is, akiket a szülők dolga lett volna még idejében seggbe rúgni. Szar pénzért, nulla előrelépési lehetőségért pedig normális ember nem lesz egyszerre pótszülő, és próbálja meg a fejekbe verni a tananyagot, no pláne esetleg megszeretetni azt. Szarból nem lehet várat építeni, illetve a zsák meg a foltja tipikus esete. Arról nem szólva, hogy a cucialimus egyik legkedvesebb ötlete, a tanítóképző főiskolák milyen mértékben erodálták az egész szakmát... Kis nyelvi nácizmus így a végére: "a fiam egy idóta" helytelen, germanizmus. Magyarul így mondjuk: "a fiam idióta".

Állítsuk meg a ......... 2012.05.10. 13:21:34

@xunilo:
Hát ilyen tanárokban mit lehet tisztelni?

xunilo 2012.05.10. 13:21:45

@agi02: Csak kisebb lenne a megrázkódtatás, ha már gyerek/kamaszkorban megtanítanák a szülők, hogyan kell viselkedni.
De igazad van, az élet rendezi ezeket a kérdéseket. Csak az ár, amit fizetünk érte, az magas.

agi02 2012.05.10. 13:21:56

@Salemi boszorkány: gondolom szintén az iskolában. A igazgatónő meg nem akart semmilyen rendezvényt az iskolában.
nem védem én az igazgatőnőt csak nem értem a kiakadás okát.
Az iskolában nem lehet rendezvény. Hát nem lehet.
De területileg és időben is az iskolán kívül mi köze az igazgatónőnek ahhoz, hogy 10 gyerek véletlenül (hangsúlyozom véletlenül!) pont az osztályfőnökük háza előtt találkozik össze és ettől a véletlentől azonnal dalos kedvük fakad.

Kono 2012.05.10. 13:22:50

@dr.pupak30: Egy tehetséges, intelligens gyerek utat tör magának, ha a szülei támogatják benne.
Ha a szülei sem, akkor nagy bajban van. Nem az iskolákon múlik elsősorban, hanem a szülőkön, hogy mi lesz a gyerekből.

xunilo 2012.05.10. 13:23:19

@Salemi boszorkány: a tanár az tanár, a szülő az szülő, az idősebb ember idősebb ember, a feljebbvaló feljebbvaló. Tisztelni kell őket. Persze nem mindenki érdemli ki, de a mai diákok SENKIT sem tisztelnek, bunkók, aljasok, neveletlenek. Persze nem mindenki, csak egyre nagyobb a részarányuk.

xunilo 2012.05.10. 13:24:22

@Salemi boszorkány: Ezt honnan tudod?
A gyerek meg hiperaktív és idióta.

Tryst 2012.05.10. 13:28:23

Biztosan vannak alkalmatlan tanárok a pályán, főleg az idősebb korosztályból, ezzel egyetértek.

De az, hogy egy gyereket valamiért minden iskolából "kiutálnak" a tanárok, az felettébb gyanús!

Igazság szerint az óvónők, tanítók és tanárok kezéből minden eszközt kivettek, amivel kordában tarthatta volna a gyerekeket, hála az "emlúthúszév" kormányainak, főleg az szdsznek.

Ha mégis megpróbálják a gyereket fegyelmezni a pedagógusok, akkor az egészet a gyerek kiszínezi otthon, és a szülők rongyolnak is be kirugatni a "szadista" tanárt/óvónőt.

Példa:

- magatartás problémás kislány - akit a bébiszittere hordott oviba - nem hajlandó szótfogadni az óvónőjének (csak el kellett volna pakolnia a széthajigált játékokat) ezért nem mehetett ki a többiekkel az udvarra.
Ez a szülőkhöz már úgy jutott el, hogy az óvónéni bezárta egy szekrénybe...

- általános iskola, 4. osztály, gyerek nem tudja a szorzó táblát se, tanár sóhajt, "mi lesz így belőled?", gyerek válasza: apukám cégvezető, majd berak valahova főnöknek úgy is (érted, 10 éve s kölök)

- középiskola: 15 éves gyereket óráról viszik kórházba, mert annyira be volt lőve, hogy beájult

- 13 éves kiscsaj, a szülei azért vették ki az iskolából, mert a fiú wcben "kényeztette" egyik fiú osztálytársát, amit levideóztak

Persze, a szülők szemében a tanár a hülye, az óvónő a hibás, és a tanító a béna, mert nem tudja megnevelni (!!! nem tanítania kéne? nevelés nem a szülő feladata?) a kölykét, akit apuka-anyuka rendszeresen ott felejt este 5ig az iskolában...

De a gyereknek jogai vannak és amúgy is tökéletes. Akárcsak a szülei.

Állítsuk meg a ......... 2012.05.10. 13:28:38

@agi02:
Nem az iskolában, otthon fogadták volna őket, a saját otthonukban.
Nem értem én sem, de a következő negyedikeseknek már szalagtűzőt sem akar majd tartani, mert nem nyereséges az iskolának.
A táncot is saját maga ellenőrizte, hogy letilthassa a nem megfelelő színvonalú produkciókat.

Állítsuk meg a ......... 2012.05.10. 13:31:40

@xunilo:
Mivel láttam mér párszor az igazgatónőt és a diákok és érzik a szagát, onnan tudom, hogy idióta alkoholista.

2012.05.10. 13:35:21

Remek kis mocsokblog lesz ez is, de hát jó lesz monitorozni az emberek tudatállapotát, meg a páromat lebeszélni a magyarországi tanításról. Eddig mindig csak azt mondtam, hogy orvosként nem fogok itt dolgozni, de tanári területen még nem állt rendelkezésemre elég írott anyag. Azért látom, nem sokat kellett várni az összetört szívű kommentelőkre :)

@Pepibubó: Te például miről beszélsz? Az orvosok meg a tanárok fizetése nálunk is hasonló :D

Ja és szerintem sehol a "fejlett nyugaton" nem keresnek annyit a tanárok mint az orvosok, nincs is annyi munkalehetőségük. Meg persze munkaórájuk. Nálunk jó, hogy a két szakma egyformán van megfizetve: a létminimum határán :)

Csak hogy a helyzetet érzékeljük, fiatal nőként a párom tudományos munkával, 3 külföldi ösztöndíjjal, 1+ év szakmai tapasztalattal azon gondolkodik, hogy elmenjen-e call centerbe, mert jobban fizet és több az előrelépési lehetőség...

dr.pupak30 2012.05.10. 13:37:53

@Kono: jártál iskolába? volt idegbeteg tanárod aki mondjuk a kulccsal kokizta a fejedet? akkor mit tudsz te erről?

skvarki 2012.05.10. 13:38:05

"Régen is volt szerenádozás.
Ha egy tanárnak ez nyűg ott baj van."

Igen, annak idején én is mentem a tanárokhoz. De legyen már joga egy tanárnak eldönteni, hogy vállalja vagy nem.
Van olyan osztály, akit vállal, van olyan, akit nem. Te szeretnéd, ha összehánynák a lépcsőházad? Szeretnél randalírozó, bunkó kölykök miatt összekapni a szomszédokkal? Szeretnéd, ha 20-30 számodra nem teljesen kedvelt tanuló bepillantana a magánéletedbe? Te MINDENKIT beengednél a lakásodba? Akkor is, ha szoba-konyhád van, míg a kölkök egy része "palotában" él?
Ha havi 100 ezer nettót kapsz - akkor is bármely osztályra ráköltesz 10-15 ezret (ennivaló, innivaló, desszert stb.)? Akár mindezt egy évben 2 vagy 3 osztályban is? Szorozd csak be! vagy zsíroskenyeret adnál?
Megértem azt a tanárt, aki nem akar minden gyereket beengedni az otthonába BÁRMILYEN ok miatt. Ha van egy osztály, de van benne 2-3 idióta gyerek: mi a megoldás? Jöhet az osztály, csak az a 2 nem? Na, ekkor jönnek a hasonló blogbejegyzése... Vagy egyáltalán nem engednéd 2-3 idióta miatt az egész osztályt, hogy ne legyél diszkriminatív?
Hadd legyen joga a tanárnak vállalni vagy nem vállalni a szerenádot.
Belegondoltatok mit jelenthet egy szerenád egy tanárnak anyagilag és MINDEN tekintetben?

agi02 2012.05.10. 13:39:21

@Tryst:
Ott a pont.
Tanítani és nevelni nem ugyan az.
És itt van elcsúszva ez a mai kor. Régebben a gyerekek a közösség részei voltak és aktívan részt vettek amindennapok történéseiben, ezzel a nevelésük a közösség szabályainak elsajátításával a mindennapok része lett, vagy volt otthon valaki az energiái nagy részét a nevelésére fordította.
Ma mindkét szülő a nap nagy részét egy olyan helyen tölti ahol a gyerek nem kívánatos személy ellenben a szülők minden energiáját elszívja a gyerekre mi marad? Töredék.
Nem beszélve arról, hogy a nagy és összetartó, saját szabályrendszerrel rendelkező közösségek ahol mindenkinek megvolt a helye a lehetőségeket és a kötelességeket a közösség szabta meg és hajtotta is be eltűntek. A mai közösség legtöbbször csak a szűk családot jelenti.

Faszerkezet 2012.05.10. 13:41:16

Na ez érdekes blog lesz.:)

alap, hogy a szülő szerint a tanár a hülye, a tanár szerint a szülő + gyerek kombináció.

Van pár tanár a családomban, és azt kell mondjam, hogy igaz, hogy sokaknak nem való ez a pálya. De egyre kevesebb embernek lesz ez való, mikor a tanárok eszközkészlete egyre csökken. Pont most olvasom ebben a cikkben is, hogy ez az iskola mekkora szar, hiszen a legmagasabbak a bukási mutatók.

Sajnos az a helyzet, hogy a mai diákság felét nyugodt szívvel meg lehetne buktatni. Mindezt általában a felsőbb utasítások miatt nem teszik és nem tehetik meg a tanárok. Így nem biztos, hogy az az iskola a jó, ahol szinte nincs is bukás.

agi02 2012.05.10. 13:42:42

@Fyall: csak azt nme értem, hogy akkor miért itt sírsz és miért nem a csillogó nyugaton húzgálod ki a kerítésből a kolbásszálakat. A külföldre költözés és ott új élet kezdése mindenkinek nyitott lehetőség.
meg az is, hogy mindenféle indokkal ne tedd ezt meg. De akárhogy is döntesz az a te döntésed és nincs jogod ezekért másokat hibáztatni.

2012.05.10. 13:46:44

@agi02: Nem kéne ez a hangsúly :)

Éltem/élek is ezzel a lehetőséggel.

Nem hibáztatok senkit.

De azért had' érezzek már felelősséget a helyért, ahol születtem.

Ugyanannyi jogom van beleszólni Magyarország közügyeibe, mint bárki más magyar állampolgárnak.

Állítsuk meg a ......... 2012.05.10. 13:46:45

@skvarki:
A mi korunkban volt egy kis üdítő, volt ahol szendvics és süti sem, de mi ezt nem bántuk, s nem mentünk be mindenkihez, volt aki az emeletről hallgatotta végig az szerenádot,s utána leszaladt hozzánk, nem érdekelt minket, ki milyen körülmények között él.
Akiket szerettünk azt 1 szobakonyhás lakással együtt szerettük, akit nem az meg hiába élt nagyerdei villában.

Egyébként jó, hogy megemlítetted a kajáltatást.
Érettségire kötelezően kérik a szülőket a melegétkeztetésre, mert a hidegtál már nem is jó a vizsgáztatóknak.
Honnan gondolják a pedagógusok, hogy aszülőknek erre is telik?
7000.- Ft diákonként.

Állítsuk meg a ......... 2012.05.10. 13:49:36

@munkasterror:
Szerinted miért ennyire "hülyék" a mai gyerekek?
Talán otthon nem tanulnak eleget, vagy a tanár nem tanítja meg őket órán arra amire kellene.

sárga nyúl 2012.05.10. 13:50:04

@WildBear: Oda jártam akkor. Nem emlékszem erre a névre. Mi volt a keresztneve? Mit tanított?

AzHofi 2012.05.10. 13:51:56

enyhe hasmenésem van a tegnapi, mértéktelenül fogyasztott unicumok miatt

agi02 2012.05.10. 13:54:16

@Fyall: felelősséget lehet érezni. Közügyekbe jogod van beleszólni.
De egy blog kommentjeibe siránkozni, hogy itt milyen szar és fenyegetőzni, hogy te úgyis elmész külfödre az egyik sem.
Az semmi más mint síránkozás.
Ha úgy érzed, hogy külföldön jobbak a lehetőségeid akkor menj. De ne síránkozz!
Ha úgy döntesz, hogy akérmilyen is jó neked külföldön továbbra is felelősséget szeretnél érezni és a mindennapokat itt tölteni akkor tedd.
De nem síránkozz!
Csak a hócipőm kezd tele lenni azon, hogy minden közösségi oldal tele van síránkozókkal akik boldogan ülnek a kis meleg mocsarukban és siránkoznak, hogy nekik milyen rossz.

Anti Anyag (törölt) 2012.05.10. 13:59:57

Na igen és amúgy milyen tanuló a gyerek és milyen a magatartása.

Ilyenkor tanév végén az szokott jönni, hogy igazságtalan a tanár a gyerekkel aki egyébként egész évben szarul tanult és e mellett még szórakozott is a tanárokkal.

Nem vagyok pedagógus, csak jártam pár suliba.

Faszerkezet 2012.05.10. 14:01:40

@Salemi boszorkány:

Érdekes a kérdés. Véleményem szerint mindkettő.

A tanár (gondolom ez a kérdésed fő irányvonala), megtanítja, vagy megtaníthatja az órán amit kell. De a leadott anyag nem egyenlő az otthoni tanulással. Nem azért van házi feladat, olvasmány stbstb mert a gyerekek nem tudnák jobban elütni az időt.

viszont ha egy osztályban csak 1-2 magatartászavaros is van, akkor máris nehézkes a tanítás, és a tanár abszolút fegyvertelen. Már az is megszűnt, hogy a rendetlen gyereket kizavarják az osztályteremből. Így marad a nyüglődés.

Faszerkezet 2012.05.10. 14:03:55

@munkasterror:

Jah, ehhez hozzáfűzve.

viszont arra kiváncsi lennék, hogy egy gyerekben mikor tudatosul a következménynélküliség. Meg úgysem buktatnak, majd a pótviszgán úgyis átengednek, stbstbstb. tehát jogos a kérdés, hogy miért tanuljak. (Itt csak azt jegyezném meg, hogy egy tizenéves még nem fog hosszútávú nagy stratégia terveket állítani az életében)

skvarki 2012.05.10. 14:04:22

@Salemi boszorkány:
Asszem összekeversz egy-két dolgot. Sem a hidegtál, sem a meleg étel nem a tanárnak, a vizsgáztatónak kell, hanem pl. az érettségin a gyereknek. Hogy miközben izgul, ne haljon éhen. Nem láttam olyan vizsgát, ahol a vizsgáztató kért volna ilyet, pedig vizsgáztam eleget. Ellenben láttam sok túlbuzgó szülőt, meg csoporttársamat, aki így akart imponálni.
Kizárt dolognak tartom, hogy egy-két van kivételtől eltekintve tanár, vizsgáztató meleg -ételt vagy hidegtálat kért voléna vizsgára....

Kono 2012.05.10. 14:04:50

@dr.pupak30: Jártam iskolába. Sokáig.
Volt tanárom, aki óra végén bejött, és végigkokizott minket a gyűrűjével, mert "hangosak" voltunk. És persze csak mi, a fiúk!

Azt az ofőt mindenki utálta. DE! És ez örök tanulságként maradt meg: amikor hazamentem, és szidtam a tanárokat, apám mindig azt monda: "Igazad van. De ő a tanár."

Ez persze nem vonatkozik minden esetre. Mert mikor nővéremet meg akarták húzni matekból, apám bement, és megkérdezte a tanárt, hogy kinek kellene tanítania a gyereket matekra. Nekem, vagy Önnek?
Átrakták másik osztályba, ahol a matektanár jobb volt, 3-mas lett. Később is hozta ezt a szintet.

DE megértettem, hogy amit követelnek, azt kell nyújtani. Így könnyebb előrehaladni. Valószínűleg ez is közrejátszott abban, hogy egy BME 5-ös államvizsgán vagyok túl. Ha a szüleim minden kis nyűgért berohangáltak volna, és harcoltak volna a "jogaimért", ma egy elkényeztetett hülyegyerek lennék, akit értelmes helyre fel sem vesznek. A többiről meg kirúgnak.

Van néhány pedagógus a családban, ismerem az ilyen sztorik másik felét. De szívesen kifejtem bővebben is, ha ez nem elég meggyőző.

csukafi 2012.05.10. 14:05:36

Kedves gyerekek! Aki ilyen címmel indít blogot,már eleve gyanús:) Persze,hogy vannak hülye tanárok,és persze, hogy tenne kell ellenük, de ha elkezdünk általánosítani,akkor abból semmi jó nem sül ki. Én tanárként keresem az egyre vékonyabb kenyerem és mindennap megélem a hülyeség kisugárzását mind a gyerkőcöktől,mind a kollégáktól. És az is igaz,hogy csak az jön erre a pályára,aki így vagy úgy defektes. Vagy gyártási hibás, vagy elhivatott:)

ziccer2002 (törölt) 2012.05.10. 14:05:52

Sosem a tanárban kerestem a hibát...
Ha én 1-est kaptam nem tudtam hibáztatni, hiszen én nem tanultam és rajtam kívül más is kapott 1-est. Ha fegyelmezett - lehet, hogy az adott pillanatban nem értettem, hogy miért - akkor sem lázadtam, mert láttam, hogy mást is fegyelmezett.
A következetességet nem lehet elítélni, de bizony ész/érettség kell ahhoz, hogy felismerjük.

Sok tanárom volt (mindannyian így vagyunk vele) és elég sok iskolát végeztem, és meg kell mondjam mindössze 1 olyan emberrel hozott össze a sors (szerencse?), akire azt mondtam, hogy nem való tanárnak. Ez persze lehet véletlen, de azért mindig csodálkozom, hogy azok, akiknek problémájuk van a tanárokkal, mintha vonzanák az ilyen eseteket - ez pedig gyanús, vagy legalábbis elgondolkodtató.

Az említett tanár az általános iskolai némettanárom volt, akinek a szigora valahogy mindig csak az én személyemre összpontosult. Már felnőttként kérdeztem volt osztálytársaimtól, hogy ők is FÉLTEK-E ettől a tanárnőtől, de senki... csak én mondom a mai napig, hogy féltem tőle.

Azért vagyok szomorú, mert részben emiatt nagyon felemás lett a kapcsolatom a nyelvekkel. Letettem ugyan németből egy középfokú szakmai nyelvvizsgát, angolul majdnem felsőfokon beszélek (minden oktatás nélkül), valaha jól ment a francia is és szintén minden komolyabb képzettség nélkül elég jól megértem az olaszt és a spanyolt is... csak van egy tüske a lelkemben, hogy ha gyerekként nem "félve" tanulom a nyelvet (hála a tanárnak, minden sikerélmény nélkül), akkor vajon most hol tarthatnék. :)

Francekellregisztralni 2012.05.10. 14:09:21

Tenyleg nem lenne rossz, ha valahogy mernek a tanar teljesitmenyet es alkalmassagat a jegyeken kivul valamivel. Engem is alazott altalanos 3. osztalyaban tanar, ket teljes osztaly jelenleteben. Viszonylag gyenge diszlexiam van. Nem segit sokat rajta az extra stressz. 15-20 evembe biztos tellett ,hogy kiheverjem a dolgot, ha egyaltalan sikerult. ...regen volt, nem volt gyermekpszichologus :S (ma is kepes lennek nyilt utcan folytogatni az illetot...)

UI.: Olyat lehet, hogy a szulo beul a kiszemelt iskolaba egy-ket nap, csak nezni, hallgatni, hogy mi folyik odabent? Hatso padba, mint a tanar palantak.

Ki mit gondol errol?

2012.05.10. 14:09:30

@agi02: Nem siránkoztam. Elmentem külföldre. Nem fenyegetőztem - most sem.

Tisztáztam egy tévedést: az orvos/tanár bérek aránya azért teljesen lényegtelen mind az eü mind az oktatás szempontjából, mert nálunk hiába kb. x:x az arány, ha x= 80.000.

A gond az, hogy míg az oktatásra nyugati viszonyokhoz mérten GDP-arányosan ennyit költünk:

epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/images/archive/4/4c/20120112112841%21Educational_expenditure_YB2012.xls

EÜ-re meg ennyit:

www.eski.hu/hol/cikkh.cgi?id=2635

Röviden csak azt akartam ezzel kifejezni, hogy szarból nem lehet várat építeni, és ez nem hiszem, hogy a dolgozók vagy a gyerekek hibája, hanem leginkább minden magyar emberé, aki hagyta, hogy ez történjen az országgal.

Többek között az én hibám is, ezért kommentelek ilyen blogokra. Gilt?

Gera 2012.05.10. 14:09:33

Persze vannak alkalmatlan tanárok, de azért olyan nincs, hogy ha folyton gáz van a gyerekkel, akkor arról kizárólag egy hülye tanár tehessen.

Az én életemből szerencsére kimaradtak a rossz tanárok, tulajdonképpen egyhez volt szerencsém egy rövid időre, amikor a BME-n valami gépgyártástechnológia jellegű tárgyból a szóbelin minden előzmény nélkül megkérdezte a fickó, hogy tudom-e, milyen fontos nap van aznap. Pár másodperc értetlen nézés után közöltem, hogy Trianon évfordulója, mire a fickó közölte, hogy szerencsém, hogy tudtam, különben simán meghúz. Pedig amúgy nem voltam rossz, négyes lett, ha jól emléxem.

fepe 2012.05.10. 14:11:18

És ha jól sejtem, a protestáns alapítványi iskoláért még fizetni is kellett, ugye?
Sosem értettem, hogy miért mennek sokan házhoz a szopásért...
Egyházi iskolába meg járassa a gyerekét az, akit nem zavar a pedofilok tömege, meg a sok baromság, amit ott belelapátolnak a gyerek fejébe.

Állítsuk meg a ......... 2012.05.10. 14:11:55

@munkasterror:
Neked nem volt olyan tanárod, aki az óra első 20 percében még nem volt a helyén, amikor megérkezett, akkor pedig kiadta, hogy milyen anyagot kell átvenni a tankönyvben?

10-20-30-40 éve talán nem voltak problémás diákok, ugyanmár ez nevetséges.
Milyen fegyelmezési eszköz nincs a tanár kezében?
Arra céloztál, hogy nem lehet ütni-vágni a diákot, nagyon helyesen, mivel a pedagógust sem lehet pofon vágni.

Hohó60 2012.05.10. 14:13:09

@No_Fidesz_No_Problem:

Az időjárásjelentés alatt is telefonálj be a Híradóba, hogy már megint elterelik a figyelemet a Fidesz borzalmairól.

No_Fidesz_No_Problem 2012.05.10. 14:15:15

@agi02:

"@Fyall: felelősséget lehet érezni. Közügyekbe jogod van beleszólni.
De egy blog kommentjeibe siránkozni, hogy itt milyen szar és fenyegetőzni, hogy te úgyis elmész külfödre az egyik sem. Az semmi más mint síránkozás.
Ha úgy érzed, hogy külföldön jobbak a lehetőségeid akkor menj. De ne síránkozz!"

Már elment.

Szövegértés? Biztos, hogy a tanáraid tehetnek róla?

Guillaume sous guillotine 2012.05.10. 14:16:00

persze mindenki elfogult a gyerekével. nem gondolkoztál el rajta lehet a tanároknak van igaza?

scottish 2012.05.10. 14:16:51

Azért mert valakinek az átlagnál (ez amúgy mennyi?) magasabb az IQ-ja még lehet egy neveletlen tróger. Azt nem gondolja a kedves szülő, hogy ott, ahol írni, meg olvasni kellene a hüle kölköt tanítani, majd a szülői nevelést is hozzácsapják?
Nevelni otthon kell a gyereket, az iskolában tanítják

No_Fidesz_No_Problem 2012.05.10. 14:17:14

@Hohó60:

Nem nézem "A Híradót" kiscica, rajtad viszont látszik, hogy milyen csöcsön lógsz.

Állítsuk meg a ......... 2012.05.10. 14:17:34

@Francekellregisztralni:
Hülyeség.
Mi már általánosban sem kértünk a bemutató órákból, az osztályfőnök legnagyobb megrökönyödésére.

Ugyanis sem a gyerkőcök, sem a tanárok viselkedése nem ugyanaz, mint alapállapotban.

picikisköcsög 2012.05.10. 14:18:02

Aha, teljesen igaza van mindenkinek. (nem olvastam végig minden kommentet). Tanév vége előtt 2 hónappal alapítványi iskolából kirúgtak, úgy hogy:
- gyerek a hátad mögött (10 éves) lecsicskáz
- kollégádat le"retardált faszfej"ezi
- médiaszereplő(k) gyereke ordítva rohan végig a folyosón:"Ebben az iskolában hülye tanárok tanítanak!". Szülő fizet havi 55 ezret, tanár kap (kézhez)105 ezret -> MO, én ígyszeretlek tégedet (mert lassan így kell helyesen írni)

No_Fidesz_No_Problem 2012.05.10. 14:20:10

@scottish:

"Azért mert valakinek az átlagnál (ez amúgy mennyi?) magasabb az IQ-ja még lehet egy neveletlen tróger."

Nem biztos hogy a gyerek egy neveletlen tróger.

Bizonyos pszichiátriai betegségek az átlagnál intelligensebb emberek között gyakoribbak. Lehet hogy a levélíró kifelejtett pár takargatni való részletet a posztból.

2012.05.10. 14:21:22

Nincs mese, át kell íratni a gyerekeket egy deszegrált iskolába, hol az osztály fele cigány. Ott biztos sokkal jobb lesz neki, elvégre a liberráltak ezt állítják.

Zendorr 2012.05.10. 14:21:34

Egyedi, és balszerencsés az eseted. Nyilván a gyerekedre is annyi időt szánsz, mint az iskolaváltásnál a megfelelő tájékozódásra az iskolát illetően.
Tény, hogy nehéz bírni a mai gyerekekkel a túlzott jogi szabályozás mellett. Az tanárok között az idősebb korosztály egy letűnt korban kezdte a pályafutását, ahol az eszköztáruk szélesebb volt, és a diákok sem engedtek meg maguknak olyan engedetlenséget, mint manapság. Arról nem is beszélve, hogy régen a nevelést, amit otthon nem kapott meg a gyerek, azt megkapta az iskolában, a kettő szerintem jól kiegészítette egymást. Viszont beláthatjuk, hogy napjainkban a szülők elenyésző időt fordítanak/fordíthatnak - az éjszakába nyúló munka miatt - a gyereknevelésre. Így a gyerek otthon, és intézményi keretek között sem kapja meg a megfelelő nevelést/törődést. Arról nem is beszélve, hogy a gyerek visszaél a szülő elfogultságával, mert - ha nem is tudatosan, de ösztönszerűen - tisztában van azzal, hogy a szülő megvédi, bármit tesz.
Ezzel szemben egy pedagógus mit tehet?! Gondolom nem lövök le nagy poént azzal, ha azt mondom: igazából semmit.
Bejön a szülő - mint felbőszült oroszlán -, és a pedagógus egyetlen "fegyvere" az észérv. Én még nem láttam idomárt, aki szavakkal csitított volna egy felbőszült állatot. Ha a pedagógus őszinte lenne a szülővel, akkor az felháborodást váltana ki, nyilván ezért próbálkoznak a "vigye el orvoshoz vizsgálatra" meg a "telepakolom egyesekkel, majd elviszi a szülő" praktikákkal. Itt már mindenkinek joga van mindenhez, kivétel a tanárnak, aki nem fogja az állását kockáztatni egy gyerek miatt.

Persze meg kell említeni, hogy vannak kivételek, mind tanár, mind szülő, mind gyerek részről. De ez kicsit olyan, mint a bolygók együttállása... A baj, hogy a bevett közhely a "szülő értetlenül áll az eset előtt, a gyerek ártatlan, a tanár meg hülye". A gyerek meg röhög a markában, hogy tökmindegy mit csinál, úgyis megússza, és soha nem tudja meg senki. A tanár nyel egyet, elküld valami vizsgálatra, aztán ha nem jött be, akkor telepakolja a gyereket egyesekkel, majd elviszi a szülő... Most ő mit problémázzon a te gyerekneveléseden?!

Mindkét oldalnak megvannak a szépségei, és az árnyoldalai. Amúgy meg, ahogy előttem is írták, nem árt megszokni a gyereknek, hogy az élet olykor igazságtalan. Meg kell tanulnia alkalmazkodni, és tűrni is - persze ésszerű keretek között. Oszt' ezen felbuzdulva majd vagy megtanul becsülni dolgokat, vagy egy tróger lesz, akinek nem számít semmi. De kedves szülők, legyetek továbbra is elfogultak :DD ez a közhely :D

zellerlevél 2012.05.10. 14:24:53

Az átlagnál magasabb intelligenciával képesnek kell lenni felismerni egy nem teljes egészében támogató környzetet, és abban is tudni kell teljesíteni.

Szerintem ehhez szülői támogatás is kell.

(Az oktatás helyzetének, a benne szereplők motiváltságának és a kommunikációs technika javulásának esélyét közel nullának látom. Vagyis a gyerekeinket kell megtanítani ebben a rendszerben boldogulni, ha kell iskolaváltással, de mindenekelőtt azzal, hogy megtanítjuk őket ebben a világban a lehető legelégedettebben élni.)

bertrollnok 2012.05.10. 14:30:18

Kedvesz szülő!

Elsősorban önnek szólt valószínűleg az érzelmileg támogató légkör szükségessége.

Sajnálom, hogy a pedagógus nem mondta el önnek.

Faszerkezet 2012.05.10. 14:33:25

@Salemi boszorkány:

"Neked nem volt olyan tanárod, aki az óra első 20 percében még nem volt a helyén, amikor megérkezett, akkor pedig kiadta, hogy milyen anyagot kell átvenni a tankönyvben?"

Nekem spec nem volt, de el is mondtam az első hozzászólásomba, hogy nem mindenki való tanárnak.

"10-20-30-40 éve talán nem voltak problémás diákok, ugyanmár ez nevetséges."

Dehogynem voltak. De ennek nem is állítottam sehol sem az ellenkezőjét. Csak akkor kicsapták őket mint a szart.

"Milyen fegyelmezési eszköz nincs a tanár kezében?
Arra céloztál, hogy nem lehet ütni-vágni a diákot, nagyon helyesen, mivel a pedagógust sem lehet pofon vágni. "

Nem, nem erre céloztam. Hanem, hogy nem lehet megbuktatni. Nem lehet kizavarni az óráról, és nem lehet kicsapni az iskolából. Jelen pillanatban, csak akkor lehet kirúgni gyereket egy ált. iskolából, ha az iskola gondoskodik befogadó intézményről. Szerinted, hányan jelentkeznek egy deviánsért?

scottish 2012.05.10. 14:33:31

@No_Fidesz_No_Problem: Igen, faragatlanul én is ezt írtam. Azért mert valaki még magas IQ-jú még nem jár vele együtt a "jóneveltség". A hiperaktív gyerekek legtöbbje szintén magasabb IQ-val rendelkezik, mint az átlag, viszont közösségben kezelhetetlenek.
Én is azt írtam LEHET, hogy egy tróger. Csak a posztíró emelte ki minden mondatában, hogy a gyerkőc milyen okos. Az lehet.

Appaloosa 2012.05.10. 14:35:16

@Zendorr:
Ez az okfejtés érdekes.
Mi van akkor ha a szülő pedagógus és a saját beteg fiát bukdácsoltatja végig, ráadásul a saját iskolájában.
Amikor pediglen őnéki kéne megfelelő pedagógia magatartást tanúsítania egyes eleven diákok iránt, akkor már széttárja a kezeit.

Nyunyócska 2012.05.10. 14:36:47

@Salemi boszorkány: Nincs központi előírás a melegétkeztetésre. Pár szendvics is megteszi, de szülők egyike-másika is azt hiszi, hogy az érettségi jegyet "megtámogatja" egy szarvaspörkölttel. Olyan napokon, amikor a 30 fős osztály érettségizik és a magyar illetve töritanár szinte ki sem tud jönni napközben enni, akkor délben 2 órára le kellene állítani az érettségit (hogy legyen idejük a tanulóknak újból felkészülni) és elvonulna a bizottság ebédelni? Tartana négy napig az érettségi egy osztálynak. (Emlékszem egyetemen este 8-ig ott voltunk a prof. ajtaja előtt, mert nem tudtuk mikor kerülünk sorra, ő meg nyugisan elment ebédelni!!)
Egyébként számoljunk csak: 30 fős osztály fizeti 12 bizottsági tag szendvicsét 2 napig. A tanár meg egyedül szerenádkor 3x30 fős osztály kajáját? Ha már kajáról van szó...

Eddig egyébként megengedett volt akár 8 tantárgyi bukás is egy embernél, idéntől automatikusan osztályt ismétel, aki 3-nál többől bukik. És igen: sok mindenkit át kell engedni, mert akkor nincs osztálylétszám, elveszik az osztályindítási lehetőséget, ami tanárleépítéssel jár. Esetleg iskolabezárással. Kinek is hiányzik ez? A tanárnak? A még ott tanuló diáknak és azok szüleinek?

tamicsko 2012.05.10. 14:38:08

@xunilo: Legalább a gőzt ki tudtad engedni, ennyivel is könnyebb nem?

Nyunyócska 2012.05.10. 14:39:06

Ja, és a pótvizsga nem külön díjazású, nem jár érte plusz fizetés. Augusztus 20. után mindennapos részvétel van az iskolában, akár van benn gyerek (vizsgáztatás) akár nincs.

Francekellregisztralni 2012.05.10. 14:42:39

@Salemi boszorkány: akkor mi a megoldas? Relytett kamera?:D A kerdesemre amugy valaszoltal: tehat letezik. Az meg maradjon az en szemelyes felismero kepessegemre bizva, hogy mit latok bele. A semminel/onreklamnal biztosan tobbet.

2012.05.10. 14:52:34

Kérem, valaki magyarázza el, hogy mi ennek a blognak a küldetése. (Nem a jobb oldalon lévő boxra gondolok.)

Ha valóban tömegek hiszik el, hogy a tanárok a felelősek az oktatás helyzetéért, akkor tényleg bajban vagyunk.

Szerintem a téma kulcskérdései a tanárképzés, az ágazati erőforrások, a hatékonyság és a nevelés szellemisége.

NEM egy adott tanár személye.

Amíg erre fókuszálunk, addig soha nem lesznek megoldva a döntő problémák.

Bár, ha valaki járt már egy tanárképzéssel foglalkozó egyetemi karon, akkor az a valaki tudja, hogy még legalább 3-5 évig akkor sem változik semmi, ha idén csak jó döntéseket hozunk.

Francekellregisztralni 2012.05.10. 14:53:30

Amugy itt csupa fluszralt tanar vagy neveletlengyerek fobias idiota kommental? Mit rugoztok egybol rajta, hogy biztos mocskolodo blog lesz, meg a rengeteg neveletlen hiperaktiv barmot a szulojenek kene nevelni.
A poszt tanusaga szerint fent (nem)nevezet gyerek egy nivos gimiben teljesen jol megalja a helyet. Ott gyanithatoan elvaras is van, meg fegyelem es nem hogy nem utaljak onnan ki, de nyelvvizsgazik.

Nem mondom vannak hulye gyerekek, de hosunk nem tunik annak. Ahogy senki nem allitja, hogy minden tanar hulye, de en emlekszem egyre altalanosbbol, egy-kettore gimibol es konkretan kettore az egyetemrol. Ezek nem szugoruak voltak, azoktol felnek a hulyebbek es tisztelik az okosak, ezek siman komplexusos barmok voltak.

A munkahelyiterror blog cime ellen is lazadtok? (ott is nyilvanvalo, hogy minden munkavalalo lusta dog...kiveve az elhetetlen barmokat;))

2012.05.10. 14:55:26

@Francekellregisztralni: Nem akarlak vegzálni, de reJtett. FoJtogatni. :)

Állítsuk meg a ......... 2012.05.10. 14:56:00

@Nyunyócska:
"Nincs központi előírás a melegétkeztetésre. Pár szendvics is megteszi, de szülők egyike-másika is azt hiszi, hogy az érettségi jegyet "megtámogatja" egy szarvaspörkölttel."

Nem hinni szoktam, hanem tudni!
Nem vagyok idióta, aki azt hiszi, hogy egy 12 fős bizottság mindenkinek 5-öst ad, mert mindenki egyformán fizeti a kajáltatást.
A két hónappal ezelőtti szülőire úgy jött be a tanár, hogy közölte mi kell az érettségire és itt sajnos nem csak kifejezetten a tudásról volt szó, mert az a "legkevesebb".
Melegétel kell, édes és sós süti, üdítő,kávé, pia, műa. evőeszközök, tányérok, szalvéta, felszolgálás.
Nem először járok érettségi környékén, a másik iskolában közölték, hogy direktbe nem kérnek hidegtálat, hanem csakis melegételről lehet szó, mert a hidegtálakat már unják.

Most idemásolom az étlapot:

1.nap: Töltött káposzta, hortobágyi húsos palacsinta tartárral és sült burgonyával.
2.nap: Marhapörkölt, bakonyi sertésborda kapros juhtúrós galuskával
3.nap:Sajttal, déligyümölccsel töltött rántott pulykamell és cigánypecsenye tejszínes burgonyapürével.
4.nap:Hidegtál + 2 tál saláta.

Ebben nincs benne az ajándékozás, virágok, stb.

Rwindx 2012.05.10. 15:02:37

Pályájára alkamatlan tanár létezik, nyilván nem is kevés, én is túléltem néhányat anno, de itt úgy tűnik a szülő bukott meg, aki nem érti a világ gonoszságát az "angyali csemetéje" iránt.
Gáz.

Pedagógusterror 2012.05.10. 15:03:00

kedves kommentelők,

köszönöm a sok észrevételt és már annak is örülök,hogy ennyire sokszínű diskurzus alakult ki a témával kapcsolatban.
nem gondolom,hogy a levélben leírt esetben a gyerek vagy a szülők ne lennének hibásak...
valóban, sokat, sokszor emlegetik,hogy a pedagógusok milyen alacsony fizetésért dolgoznak.
ugyan akkor ez nem lehet érv arra,hogy egy frusztrált, elmebeteg tanár tönkre tehet gyerekeket.
sok esetben - vidéki városokban, falvakban- nincs választási lehetőség,az iskola és a tanár adott.
óriási elismerés illeti azokat a tanárok,akik valóban elhivatottságból mennek a pályára. és igen, szükség van nyilvánosságra ahhoz,hogy a gyerekeket "módszeresen kicsináló" tanárok, ne taníthassanak többé. a tanárokat terrorizáló szülők és gyerekek is megérnének egy külön blogot, de itt most kimondottan azokat a történeteket hozzuk nyilvánosságra ahol egy család szenved/ szenvedett a tanári önkénytől.
küldjétek a történetet.

sötéthülye.tahóbarom 2012.05.10. 15:03:41

"gyerekeket megnyomorító és terrorizáló tanerők"

aha. baszod, egy mai tanar mar csunyan nezni se mer a gyerekre, barmennyire vertaho is (a kolok), mert a sertett szulok azonnal beperelik es/vagy megverik. utobbit esetleg mar maga a gyerek is elintezheti sajat kezuleg.

nem a gyerekek allando bucira verese mellett vagyok nyilvan, de ahogy a rendorseg is tehetetlen lenne buntetoeszkozok nelkul, ugy sokszor a pedagogusok is azok. a tulzott gyerekvedelemnek meg az a vege, hogy 1. a gyerek hulye marad, 2. a masik gyerek, aki esetleg szeretne tanulni, az se tud, es szinten hulye marad.

Nyunyócska 2012.05.10. 15:04:23

@Salemi boszorkány: Hol is van ez az iskola? Nincs tanárfelvétel? :P

Don Bolesz 2012.05.10. 15:05:36

nem lehet, hogy a gyerek hülye? a mai kölkök el vannak szállva. tanár nem tud fegyelmet tartani. sok kedves szülő meg adja a lovat a csimotája alá. nem mindig a tanár a hülye hanem a kedves szülő és a hülye kölyke.

xunilo 2012.05.10. 15:07:10

@Kono: "DE! És ez örök tanulságként maradt meg: amikor hazamentem, és szidtam a tanárokat, apám mindig azt monda: "Igazad van. De ő a tanár.""

Ott a pont! Még mekkora!

Cartman (ex Cartman) 2012.05.10. 15:09:23

@Francekellregisztralni:
A poszt minimum gyanús. A kedvencem, hogy a tanárok a "pótvizsgadíjért" buktatják meg a diákokat. A pótvizsga a tanár számára szívás, ellenben semmi, ismétlem SEMMI plusz pénz nem jár érte.

Egyébként valóban vannak olyan iskolák, ahol akár 6-8 tárgyból buknak, relatíve nagy számban a diákok. Ezek azok az iskolák, ahová a problémás (esetleg szimplán csak buta) diákokat veszik fel, és nem engedik át őket elvtelenül automatikusan félévkor / év végén. A pótvizsga egy ilyen intézményben egyfajta "utolsó utáni esély"-ként funkcionálna, azok számára, akik veszik az adást, és legalább arra felkészülnek. (De valójában tipikusan kb. elég ezeken a vizsgákon csak megjelenni, és többé-kevésbé emberszabásúként viselkedni.)

xunilo 2012.05.10. 15:09:28

@Francekellregisztralni: "(ma is kepes lennek nyilt utcan folytogatni az illetot...)"

Szerintem felnőttkorodra próbálj meg megtanulni helyesen írni...

Agyalap 2012.05.10. 15:10:31

A megértő szölőkről:
Általános iskolába a nyolcadikos - nevezük Dávidnak - tanuló egyik reggel meglepetésszerűen rikító kék hajjal érkezett. Mikor az osztályfőnök szóvá tette, Dávid egy vállrándítással elintézte a dolgot.
A második napi kék haj után az igazgatónő behívatta kedves anyukét, és felhívta a figyelmét, hogy a házirendben az áll: megfelelő egészségi és higiéniai állapotban és ruhában jöhetnek a tanulók az iskolába. Szegény anyuka megtörten csak annyit tudott válaszolni: Joga van kék hajjal jönni a gyereknek!
Segítsük a pedagógusokat, hogy segítsék a gyerekek fejlődését...
Az idősebb generáció tegye a szívére a kezét: nem okozott lelki törést az a 20 koki amit a 12 év alatt összeszedtünk, sőt ha panaszkodtam volna rá otthon, apám még rátett volna egyet...

xunilo 2012.05.10. 15:14:27

@Salemi boszorkány:
Fussunk neki, milyen eszközei vannak a tanárnak:

----------

Ezzel a "sok" eszközzel Te hogyan próbálnál rendet tartani?
Nem arról van szó, h verni kell a gyerekeket, de mégis mit kellene tenni?
Te mit tennél, ha egy gyerek zavarná az órát, rászólsz és pimasz, arrogáns módon válaszol vissza?

-A teremből ki nem küldheted
-Az órát ott nem hagyhatod (hogy pl az igazgatóhoz kisérd)
-magatartásból meg nem buktathatod
-magatartási probléma miatt egyest nem adhatsz neki
-intőt írhatsz, kutyát macskát nem érdekli
-legtöbb helyen meg sem buktathatod, még akkor sem ha tökhülye, mert rontod a statisztikát, ezért a főnököd először szól, aztán kirúgnak
-szülőt kárt behívatni, mert vagy be sem megy, vagy nincs benne köszönet (ld posztoló)

Nos, várom a választ!

tcpip (törölt) 2012.05.10. 15:16:44

Kiváló poszt arra, hogy miként kell szülőként elcseszni a gyereket és közben a tanárokat hibáztatni. A leírás alapján persze a szülőknek sincs ki a négy kerekük ...

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.05.10. 15:17:10

Hányok ezektől a blogoktól.

Hülye gyerek apukája anyukája, ál-értelmiségiként magasan szarik az egész gyereknevelésre, mondhatni hagy fejlődjön a gyerek személyisége szabadon.

Aztán a gyerek deviáns kis pöcs lesz, akitől a többiek se tudnak tanulni.

Mikor meg a tanár rá merészel szólni a gyerekre, az otthon elhiteti apucival, hogy bántották, mert hiányzik neki hogy apuci vele is foglalkozzon végre.

Apuci meg ahelyett hogy foglalkozna tényleg a gyerekkel, bemegy ordibálni a pedagógussal, vagy ilyen hülye idétlen blogokat ír.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.10. 15:17:29

@Agyalap:

Erre nem a koki a megoldás, hanem egy kiadós hajmosás a szünetben.:) Tanulságos úgy olvasni a kommenteket, hogy amióta az eszemet tudom, a történelem és annak tanítása érdekelt, aztán nem volt hely, így mégsem tanár lettem.

Zendorr 2012.05.10. 15:17:35

@Appaloosa: Nézd, amikor én rossz jegyet kaptam, akkor édesanyámat sose érdekelte, hogy esetleg a másik 25 gyerek közül egynek se lett jobb. Engem sem érdekelne, hogy más a gyerekével mit csinál (esetleg átrugdalja a saját gyerekét). Amíg _korrekt_ a többi gyerekkel, addig nem igazán érdekel. Az, hogy az ő gyereke majd 8 osztály után fog ott tartani, mint az enyém 4 után. Az majd az ő problémája lesz, nem az enyém.

Az meg, hogy az én gyerekem eleven... Tanuljon önfegyelmet. A tanár meg adjon neki plussz feladatot, vagy feladványt. Engem egy-egy plusz feladvány mindig lekötött, főleg mert volt benne kihívás, és sikerélmény, ha rájöttem, ha meg nem akkor is el tudtam szotyizni 10 percet úgy a feladattal, hogy észre se vettem, hogy eltelt az idő, és nem zavartam senkit.

Ha a gyerek nem csinálja meg a rá rótt kötelező feladatot, és nem lehet bírni vele, mert nem tud megülni a valagán 45 percet, ott a szülő a hibás. Csak ezt letudják annyival a kedves felmenők, hogy ilyen a gyerek. Járassák egy évvel tovább oviba, ha nem bír magával. Az a probléma, hogy elkanászodik a gyerek, mert meg van neki engedve minden, csak foglalkozni ne kelljen vele, mert van 5000 másik egyéb dolga anyunak meg apunak... Aztán mikor ez a trehányság a szülő részéről a visszájára fordul, mert kezelhetetlen a gyerek, akkor mindenki hibás lesz meg hülye, csak a tanár nem.

De nyilván itt is vannak kivételek, és van, hogy a tanár nem tud kellőképpen szót érteni a gyerekkel, csak szerintem egy 15+ éves pedagógusi pályafutás után, az alsó tagozat nem okozhat gondot. A fiatal tanárok meg sokkal jobban tűrnek, mint az idősebbek. Így megint lehet gondolkozni azon, hogy akkor hányadán is állunk a dolgoknak...

21/F

xunilo 2012.05.10. 15:19:48

"Viszont beláthatjuk, hogy napjainkban a szülők elenyésző időt fordítanak/fordíthatnak - az éjszakába nyúló munka miatt - a gyereknevelésre"

Hát igen, ez egy gyakori érv.
Közben a magyarok éllovasak a tévézéssel elbaszott idő tekintetében.
Egy felnőtt magyar állampolgár mintegy 4,5 órát tölt naponta TV-nézéssel. Na ezalatt nevelhetné a gyerekét is pl.

Egy másik statisztika szerint a fiatalok átlagosan napi 4 órát tévéznek és 2 órát interneteznek.
Tehát a szülő nem nevel, hanem tv-t néz. A gyerek nem tanul, hanem tv-t néz vagy faszbukozik. Órán is.

(egy iskolában értekezleten komolyan felmerült, hogyan lehetne valahogy "leárnyékolni" a mobilneten a facebook-ot. Persze naívság, sehogy)

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2012.05.10. 15:21:07

@Francekellregisztralni: ezt nyílt napnak hívják, sok iskola tart ilyet.

Az "osztályzattal nevelést" abszolút elhiszem, lévén a tanár beírást hiába ad, vagy esetleg igazgatóhoz küldi a diákot, aki otthon jót röhög az egészen. És lehet hogy a szülő is elintézi annyival, hogy fiúnak nem kell jól viselkednie.

Az egyesekre létezik egy jó módszer: iskolai házirend. ebbe beleírják a tanulók jogait és kötelezettségeit, amik között szerepeltetni kell, hogy magatartásbeli problémákért szaktárgyi osztályzat nem adható! Csodálom, hogy ez még senkinek nem jutott eszébe. A mi iskolánk házirendjében benne volt. Nem is büntettek elégtelennel.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.10. 15:23:03

@Zendorr:

"Járassák egy évvel tovább oviba, ha nem bír magával."

Mert akkor bírni fog? A figyelemzavar, a hiperaktivitás és a szimpla hipermotivitás nem szűnik meg a 7 éves kor betöltésével, nem is véletlen, hogy az iskolaéretlen gyerek nem ugyanaz, mint az SNI (sajátos nevelési igényű) gyerek.:-/ És mivel a tanár nem tud egyben oktatni, nevelni, tehetséget gondozni, felzárkóztatni és iskolapszichológusi feladatot is ellátni - kivéve, ha zseni -, ezért nem csoda, ha itt tartunk.

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2012.05.10. 15:28:15

Bevallom, sem a postot, sem a hozzászólásokat nem olvastam el, és nem is érdekelnek. Úgy vélem, egy ilyen cím, hogy "pedagógusterror" csak valami beteg elme agyából pattanhat ki. Mit lehet itt értelmesen vitatkozni, beszélgetni egy ilyen blogon, aminek a címe már önmagában is dehonesztáló? Ez kb. olyan szint, mint az ötvenes évek koncepciós perei, ahol a vádlott tuti bűnös, elvégre valaki előre megírta a forgatókönyvet. Azért, csak jó anyázást a résztvevőknek, szép, püfföggéssel, rinyálással, szitkozódással teli napot:D
Nem érzi siralmasnak a blog gazdája, hogy ilyen vásári eszközökkel tartja fenn az érdeklődést? "Pedagógusterror". Ja, lehetne sorban nyitni a hasonlóan elmés blogokat, mindig van pár hülye, aki imád öklöt rázni meg anyázni bármin. Na, ezért tartunk itt, ahol.

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2012.05.10. 15:29:27

ja, most látom a címet, hogy a "tanár szerint a fiam idióta". Nem a gyerek idióta, hanem a kedves szülő, aki itt akar elégtételt szerezni, a "pedagógus terror blogon".

Francekellregisztralni 2012.05.10. 15:30:18

Amugy a "valo tanarnak"- "nem valo tanarnak" viszonlag nehez kerdes. Hiszen tanarnak eleve az megy aki human beallitottsagu (altalanos/kozep iskolaba mindenkeppen), ettol aztan inkabb erzelem vezerelt. Mivel erzelem vezereltebbek, hamarabb akadnak ki, zizzennek meg vegleg a hulye gyerekektol. Vo. Nem alkalmas. Node amelyik meg nem human beallitottsagu az meg azert nem jellemzo, hogy alkalmas lenne. Legjobb pelda az utobbira a volt abrazolo geometria tanarom. Eszmeletlen agya volt es semmi sem hozta ki a sodrabol (pedig probalkoztunk)...csak hat tanitani...na azt nem tudott szegeny. Vagy eleve ertetted mit akar mondani vagy buktad. En kedveltem olyan volt mint egy marslako, de aki nem szerette a geometriat, az ot se csipte igazan.

Az altalam ismert komplexusos tanarok mindegyike human(jellegu) targyat tanitot (irodalom, idegen nyelv). Meg a muszaki egyetemes ketto is, bar azon lehet vitazni mennyire human a menedzsment meg a kozgazdasagtan...de a statikahoz kepest annak tunt.

Állítsuk meg a ......... 2012.05.10. 15:31:25

@xunilo:
Ne haragudj de amit leírtál az hülyeség, az én gyermekem is volt kiküldve óráról a nem megfelelő magatartása miatt, amire természetesen nem vagyok büszke.
Tehát nem hinném, hogy ezt az eszközt ne alkalmaznák más tanárok.
Késés miatt pedig be sem engedik őket órára, igazolatlan óra kerül be a naplóba.

Nem tanítottam még, s nem tanultam pedagógiát sem.
De mindenképpen rendreutasítanám.
Ismerek egy ilyen pimasz dögös sztorit, amikor az egyik kisiskolás tanuló ahányszor rászólt a tanító, mindannyiszor emlékeztette a pedagógust arra, hogy ki is az ő apucija és az majd intézkedik a tanárnénivel szemben.
Nekem az anyuka mesélte a történetet az akkor max. 8-9 éves "aranyos" kislányáról.
Nem tudta, hogy sírjon-e vagy nevessen a sztorin, s nem értette, hogy ezt a szemtelen viselkedést kitől örökölte a gyerek.
Csak tükörbe kellett volna néznie:)))
Apuci nem vetette be a hatalmát, inkább más tanárhoz iratták a "csöppséget".

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.10. 15:31:52

@Budai Hella:

Én éppen az offenzív címadás miatt is örülök annak, hogy végül nem anyázásba, hanem eszmecserébe torkollt a kommentfolyam.:)

Kockagolyó - a legjobb csúszógömb (törölt) 2012.05.10. 15:31:55

Ez van ha kutyafuttában hozza össze a gyereket suttyomban a kapualjban a postás meg az asszonyka.
De attól még nevelhetnéd te is, ne csak a tanárokra mutogass!

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2012.05.10. 15:34:19

@Mj: kedves MJ, én meg egy ilyen cím után már nem olvasok el semmit, mert koncepciós per ízű a dolog, ha érted, miről van szó
érted? :D
nem hiszem, mert vagy ennyire ostoba vagy, vagy ennyire khmm.. bulnyál.
egyikre sem vagyok kíváncsi.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.10. 15:35:39

@Francekellregisztralni:

"Hiszen tanarnak eleve az megy aki human beallitottsagu (altalanos/kozep iskolaba mindenkeppen), ettol aztan inkabb erzelem vezerelt. Mivel erzelem vezereltebbek, hamarabb akadnak ki, zizzennek meg vegleg a hulye gyerekektol. Vo. Nem alkalmas."

Enyhén torz logikai levezetés. Engem sosem akasztottak ki a tanítási gyakorlatom alatt, pedig szépen próbálkoztak néhányszor.:D (A vezető tanáromat meg igen, aki elsősorban nyelvész, tehát több köze lenne a matematikai típusú gondolkodáshoz, mint nekem, töri-művtörisnek.) A vérmérséklet és a konfliktusok kezelése egyáltalán nem függ össze azzal, hogy az érdeklődési köreimből melyik az a terület, amit tanítok.:)

kamujanika 2012.05.10. 15:36:15

Néhány megjegyzésem lenne a levél írójához.

1. Idézet: "Napi rendszerességgel előfordult, hogy a tanárnő magából kikelve ordított az osztályban."
Talán az osztályban volt néhány "idióta" diák aki nem tudott viselkedni az órán? Talán tanítani szerette volna a normális gyerekeket? Azoknak a tanulóknak milyen jogai vannak akik rendesen viselkednek és tanulni szeretnének a tanórákon nem az "idiótán" viselkedő tanulók fegyelmezését kellene hallgatniuk az órai anyag helyett?

2. Idézet a levélből: "Az említett pszichológus a pótvizsga előtt betelefonált az igazgatónak és kérte, hogy a gyerek - tekintettel súlyos szorongásos tüneteire- kapjon elég felkészülési időt,mert nem fog tudni vizsgázni ha a kihúzott tétel után azonnal beszélnie kell."
Kedves szülő ez nem a betelefonálós műsor! Az iskola csak a Nevelési Tanácsadó írásos állásfoglalásának hatására térhet el a vizsgaszabályzattól és a szabályzatnak megfelelően kaphat mentességet vagy felkészülési idő kedvezményt a vizsgák alatt. Ez a Közoktatási Törvényben van szabályozva.

3. "Az év végi ötös(!) pótvizsgák után gimnáziumot váltottunk." A pótvizsgák nem év végén vannak, hanem a következő tanév megkezdése előtt augusztusban. Pótvizsgán ötöst nem lehet szerezni legfeljebb 3-ast, de azt is nagyon ritkán. Egyébkét jelenleg két tárgyból lehet pótvizsgázni, ennél több tárgybol történő bukás esetén évfolyamot kell ismételni. Az elmúlt években volt arra lehetőség, hogy több tárgyból is pótvizsgázhasson a tanuló, de ebben az esetben az iskola SZMSZ-ében kellet szabályozni ennek a feltételeit.

Azért megnézném azt a feháborodott szülőt aki 20-30 fős osztályba bemegy tanítani melybe 5-6 vagy ennél is több gyerek van aki magatatási zavarokkal küzd és bekiabálásokkal, fegyelmezetlenséggel stb. zavarja az órát. A szülő szerint ezt szemrebbenés nélkül kellene tűrnie a tanároknak. Mi van a többi normális gyerekkel, azoknak nincsenek jogaik?

Zendorr 2012.05.10. 15:37:52

@xunilo: Érdekes... Sokan azt a nézőpontot képviselitek, hogy a gyerek "mit nem csinál meg" - nem tanul. A másik helyett: a gyerek "mit csinál meg". Engem személy szerint nem érdekelne, hogy ki mit csinál órán. Facebookozzon, rajzolgasson, levelezzen, azt csinál amit akar, addig amíg olyan tanulót nem zavar, aki figyelni szeretne.

Az, hogy a szabadidejében lesz kénytelen füzetet másolni, meg elsajátítani azt, amit órán is megtanulhatott volna... az a gyerek dolga.. Mondjuk ez általában nem így történik, hanem úgy, hogy a gyerek megbukik az adott tantárgyból. Ilyenkor nem leárnyékolni kell a mobilnetet... Hanem vagy elmagyarázni a gyereknek, hogy minek jár iskolába, vagy nem kell neki mobilnetet venni. Ja, hogy ez otthon konfliktushoz vezethet, és a szülő inkább megvesz mindent, minthogy a gyerekkel kelljen foglalkozni... (mert nem hinném, hogy a gyereknek nagy szüksége van a mobilnetre :D ...) Oké, most fel lehet dobni, hogy a fb ingyenesen elérhető a szolgáltatónál...

Az a baj, hogy a kedves szülők azt várják el, hogy a tanárok neveljék meg a gyereküket, mert "nekem nincs rá időm, meg kedvem meg energiám", akkor minek van gyereked?!

Kedves szülők, ismét küldöm üdvözletem :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.10. 15:38:30

@Budai Hella:

Szerintem jobb, ha nem is folytatjuk ezt a beszélgetést. Én nagyszerűen elkommentelgetek anélkül is, hogy bárhogy minősíteném a blog címét vagy a természetesen nagyon egyoldalú posztot, ha nincs kedved bekapcsolódni, szerintem senkinek sem lesz hiányérzete.:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.10. 15:41:53

@Mj:

Bocs, az offenzív és a nagyon egyoldalú már minősítés, de talán ennyi jelzőt még érdemes fecsérelni a dologra.:)

Cartman (ex Cartman) 2012.05.10. 15:42:22

@Salemi boszorkány:
Pedig xunilo-nak van igaza. A tanár nem küldheti ki a diákot az óráról. Az más kérdés, hogy van, aki mégis megteszi. A késést se kezeli jogszerűen, aki emiatt nem engedi be a diákot órára, és a teljes órát igazolatlannak írja be.

Marad tehát a pozitív motiváció. Pl. meg lehet köszönni, hogy a diák időben érkezett meg az órára... :)

Cartman (ex Cartman) 2012.05.10. 15:42:52

@Salemi boszorkány:
Pedig xunilo-nak van igaza. A tanár nem küldheti ki a diákot az óráról. Az más kérdés, hogy van, aki mégis megteszi. A késést se kezeli jogszerűen, aki emiatt nem engedi be a diákot órára, és a teljes órát igazolatlannak írja be.

Marad tehát a pozitív motiváció. Pl. meg lehet köszönni, hogy a diák időben érkezett meg az órára... :)

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2012.05.10. 15:44:37

@Mj: ja, bocs, azt hittem, te vagy a bloggazda, mert rögtön úgy védted ezt koncepciós per jellegű cuccot. Ha nem, akkor bocs.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.10. 15:45:31

@Cartman (ex Cartman):

Valóban, felügyelet nélkül nem lehet hagyni a diákot, és ha nincs ügyeletes a folyosón - márpedig elég ritkán szokott lenni -, akkor nem lehetne kiküldeni a rendetlenkedőt. (Más kérdés, hogy mindenki érdekében néha muszáj ehhez az eszközhöz nyúlni.)
15 perc késés után elvileg jár az igazolatlan óra, de a diákot be kell engedni.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.10. 15:47:35

@Budai Hella:

Távol álljon tőlem, a fél családom pedagógus amúgy, én is majdnem az lettem.:)

Cartman (ex Cartman) 2012.05.10. 15:48:05

@Mj:
Lennének egyébként jó megoldások az ilyen helyzetekre (ld. Arizona program), de ezek rendszerint buknak a finanszírozáson.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.10. 15:52:31

@Cartman (ex Cartman):

Tízszer ennyi pénzt kellene dönteni az oktatásba (ezt Hoffmann Rózsa és Gloviczki is tudja), mert gyakorlatilag az egyetlen esélyünk lenne a kitörésre, de a pénz általában nem hosszútávú projektekre megy, hanem zsebekbe folyik el... És akkor még írhatnék egy tételes "közhely-listát".:-/

SLacc 2012.05.10. 15:53:16

1. Javítóvizsgán lehet 5-öst szerezni. Nem szoktak.
2. Bármennyiből lehet javítóvizsgázni. Ez kb. 3 éve van így, ha jól rémlik.

A poszthoz:
Ha a gyereknek nem jó az adott iskola, el kell vinni olyan helyre, ahol tudnak vele foglalkozni, akár egyénileg is. Vagy be kell állnia a sorba. Esetleg a posztoló azt várja el, hogy tutujgassák a gyerekét, a másik 30 meg addig le van szarva?

Appaloosa 2012.05.10. 15:54:12

@Zendorr:
Nem lehet minden viselkedészavaros iskolást elzavarni kisegítőbe.
Nagyon sok közülük zseni,
a magántanárt, vagy az alapítványi iskolát pedig nem mindenki tudja megfizetni.

"Járassák egy évvel tovább oviba, ha nem bír magával"
JAJ ISTENEM!

Ez most nagyon divatos, hogy elküldenek minden harmadik gyereket pszichológushoz, aki adja a hülyébbnél hülyébb szakvéleményét.
Ki tudott megülni 45 percig az iskola első osztályában, az első héten.
Mindenki fel tudna mondani a szülők foglalkozását, munkahelyét.
Ha eléd tettek oviskorodban 8 piros gömböt, akkor biztos, hogy nyócat rajzoltál le?

Küldenek mindekit olyan óvodákból, ahol vegyes csoportokba rakják az eltérő korú kicsiket, ahol a kicsiktől nem tudnak a nagyoknak felkészítő foglalkozásokat tartani.
A sógornőm megfellebezte a pszichológusi szakvéleményt és érdekes módon felvették a gyereket iskolába, így is késik egy évet, nehogy már 8 évesen kezdje el az elsőt.
Akkora lenne már, hogy óriásnak csúfolnák a többiek.

Francekellregisztralni 2012.05.10. 16:01:28

@xunilo: "Szerintem felnőttkorodra próbálj meg megtanulni helyesen írni..."

Pont ennyi elkepzelese volt a diszlexiarol fentebb emlitet taneronek is. Neked legalabb az a mentseged megvan (talan), hogy nem ez a szakmad.

Amugy a helyesiras nem zavar. Masokat lehet, ugy kell nekik;). En mar megszoktam...nem mentem muforditonak. Na bumm.

Amirol en beszelek az egy 9 eves gyerek megszegyenitese abban a formaban, hogy kiallitod laza 60 masik ele hangosan olvasni (mikozben tudod hogy nemigen tud > dislexia) versenyben a kis kedvencevel aki valoszznuleg 4 evesen tudott mar olvasni mint a batyam.

Lehet, hogy akkor se lettem volna oda a szinpadon szereplesert, ha ez nem tortenik meg, de jot biztos nem tett.

Francekellregisztralni 2012.05.10. 16:04:12

@Fyall: "Nem akarlak vegzálni, de reJtett. FoJtogatni. :)"

:D:D:D Koszi, most legalabb egy hetig emlekezni fogok ra;)

Cartman (ex Cartman) 2012.05.10. 16:09:20

@Francekellregisztralni:
Azért ne a 30 évvel ezelőtti tapasztalataid alapján próbáld megítélni a mai helyzetet! Ma inkább a másik véglet jellemző. Volt olyan eset az iskolánkban, hogy a diáknak nem jött össze a féléve, térült-fordult (szülők, kapcsolatok) és már hozta is a "diszes" papírt.

De ilyen is van: tavalyelőtti érettségin ketten is kaptak plusz időt, valamilyen disz miatt, és egyik se vette igénybe. Láthatóan úgy osztották be az idejüket, hogy beleférjenek. A motiváció a lényeg. És azt jellemzően otthonról hozzák a gyerekek...

xunilo 2012.05.10. 16:09:35

@Salemi boszorkány: "Ne haragudj de amit leírtál az hülyeség, az én gyermekem is volt kiküldve óráról a nem megfelelő magatartása miatt, amire természetesen nem vagyok büszke.
Tehát nem hinném, hogy ezt az eszközt ne alkalmaznák más tanárok.
Késés miatt pedig be sem engedik őket órára, igazolatlan óra kerül be a naplóba."

Amikor én voltam iskolás, akkor nálunk is volt kiküldés, de ma már nincs. Ugyanis ha kiküldöd a gyereket, akkor nincs felügyelet alatt. Ha eközben bármi történik vele, a tanár és az iskola felelőssége. Ezért nem küldik ki.
Ugyanez vonatkozik késésre is, be kell engedni, sőt elektronikus naplós helyeken percben (!) számolják a késést, és ha összejön 45 perc, akkor van igazolatlan óra. Amivel arra buzdítják a gyereket, hogy késsen nyugodtan, pár óra igazolatlan megintcsak nem érdekel senkit, nem visszatartó erő.
Arról nem beszélve, h ez is csak plusz adminisztráció a tanárnak, amit INGYEN végez el, mert fizetést a letanított 45 percek után kapnak, szánalmasan keveset ráadásul, minden nem órán végzett tevékenység plusz idő, amit sehol nem számolnak el.
Én magam nem vagyok tanár, de a családban van egy középiskolai. Majdnem annyit dolgozik (és kurvára nem csak akkor, mikor bent van az iskola épületében, ld dolgozatjavítás, stb), mint én a versenyszektorban, harmadannyi fizetésért, százszoros felelősséggel.
Pl ma lassan végez...

fülesboci 2012.05.10. 16:10:17

@Zendorr: pontosan annyi időt szánt rá:dd
szánalmas.

2012.05.10. 16:10:50

@Mj: Semmi esélyünk a kitörésre, ez illúzió.

Az egyetlen esélyünk a kitörésre a köztiszteletben álló kevés ember által random legyilkolt oligarchák lennének.

xunilo 2012.05.10. 16:11:30

@Salemi boszorkány: "Nem tanítottam még, s nem tanultam pedagógiát sem.
De mindenképpen rendreutasítanám.
Ismerek egy ilyen pimasz dögös sztorit, amikor az egyik kisiskolás tanuló ahányszor rászólt a tanító, mindannyiszor emlékeztette a pedagógust arra, hogy ki is az ő apucija és az majd intézkedik a tanárnénivel szemben.
Nekem az anyuka mesélte a történetet az akkor max. 8-9 éves "aranyos" kislányáról.
Nem tudta, hogy sírjon-e vagy nevessen a sztorin, s nem értette, hogy ezt a szemtelen viselkedést kitől örökölte a gyerek."

Na ez a baj, hogy nem tudja sírjon vagy nevessen. Az én apám tudta volna: se nem sírt, se nem nevetett volna. Én el tudtam volna dönteni: sírtam volna, mert kaptam volna akkora pofont, h a fal adja a másikat.
Na nem is lett belőlem egy bunkó tahó.

fülesboci 2012.05.10. 16:12:32

@SLacc: kb.
de hát mint kiderült, megérdemli, sokkal intellligencsebb a kölök a többinél.
mondta a töménytelen mennyiségű cihiáter..

xunilo 2012.05.10. 16:14:23

@SLacc: "Esetleg a posztoló azt várja el, hogy tutujgassák a gyerekét, a másik 30 meg addig le van szarva? "

Ez már csak azért sem lenne jó megoldás, mert akkor a másik 29 szülő írna ilyen posztot...

fülesboci 2012.05.10. 16:14:45

@xunilo: a szomszédomban van egy édi 12 éves baba, olyan kedvesen mondta az anyjának valamelyik este: ha sokat b@szogacc, mehetsz a házamból....
mert apuka a váláskor a gyerekre iratta a házat..

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.05.10. 16:16:00

érdekes, én otthon egyszer mondtam azt valamelyik tanárra, hoyg "hülye", mire a szüleim csak annyit mondtak, hogy "akkor is ő a főnök".

igaz, ez még akkor volt, amikor, ha a tanár adott mondjuk egy kokit, akkor nem az ügyvéd szó jutott eszönkbe, hanem meghúztuk magunkat.

kevésbé finoman: igen, kedves poszt toló, a fia valószínűleg egy idióta. azt innen nem tudjuk megállapítani, hogy a dolog örökletes-e.

Kobcsibacsi (törölt) 2012.05.10. 16:16:27

Foglalkozni kell a gyerekkel, rá kell szánni az időt ha ilyen képességei vannak és nagy ívben kell leszarni amit más mond.Könnyen kiderül kinek volt igaza.

xunilo 2012.05.10. 16:17:30

@Francekellregisztralni: "Pont ennyi elkepzelese volt a diszlexiarol fentebb emlitet taneronek is. Neked legalabb az a mentseged megvan (talan), hogy nem ez a szakmad.

Amugy a helyesiras nem zavar. Masokat lehet, ugy kell nekik;). En mar megszoktam...nem mentem muforditonak. Na bumm."

Engem meg zavar, bár kommentnél csak a súlyosabb, mint pl az ly kontra j témakör. Mert ehhez nem érzék kell, hanem segg.

Abban igazad van, h én nem vagyok szakmabeli, nem is érzem magam a téma felkent szakértőjének.

A tisztességes helyesírás az alapvető műveltség része, lehetsz büszke rá, hogy szerinted nincs így, de szerintem nincs igazad.

Francekellregisztralni 2012.05.10. 16:18:48

@Mj: Lehet hogy a tori felol nezve neked a nyelv matematika, de nekem a statikahoz kepest meg a kozgaz is szepirodalom;)

Amugy, csak a lenyeget nem fogtad fel. "inkabb", "hamarabb" ertsd.: Szazalekos aranyban tobb koztuk az olyan. _nem mind_ attol hogy te nem (plane, még nem;)) az nem buktatja ezt az elmeletet. Ha rad pont nem igaz hogy a nok nagyobb aranyban szeretik a rozsaszin ruhakra mint a ferfiak, attol az meg igaz. Szolj ha tevedek!

xunilo 2012.05.10. 16:18:51

@Francekellregisztralni: Ja igen, a megszégyenítést én is elítélem ebben az esetben. Sztem a 10 éve vagy régebben végzettek körében igen magas azok aránya, akiket így vagy úgy megszégyenítettek. Nem volt helyes, de túléltük.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.05.10. 16:19:22

"Az iskolában rendszeres gyakorlat, hogy a magatartási problémákat szaktárgyi jegyekkel szankcionálják."

ööö...nem lévén más eszköz a tanár kezében a nagy arcú diákokkal szemben, ez teljesen érthető.

vagy a kedves poszt tolónak milyen javaslata lenne magatartási problémák megholdására? körmös, pl.?

SLacc 2012.05.10. 16:19:32

@fülesboci: Azokra meg figyelni kell, mer' belelátnak a embör fejibe! :)

@xunilo: Igen, erről van szó. Persze, megértem a szülőt, mert nyilván neki a saját gyereke fontos. De gyanítom, hogy nem gondolta át, pontosan mit is vár el. De hadd legyen a tanár hibás teljes mértékben, az kényelmesebb.

Hál' istennek most már mindenki boldog. Biztos ez?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.10. 16:20:44

@Fyall:

Tehát akkor van esélyünk, vagy nincs? Mert így éppen te magad cáfoltad az állításodat.:) Egyébként nem értünk egyet, de azt hiszem, ebbe egyikünk se fog belehalni.:) (Bárki is öljön meg egy oligarchát, utóbbi helyére lesz három másik, az illető meg - akár köztiszteletben áll, akár nem - megy a hűvösre.

xunilo 2012.05.10. 16:23:45

@Mj: "Bárki is öljön meg egy oligarchát, utóbbi helyére lesz három másik, az illető meg - akár köztiszteletben áll, akár nem - megy a hűvösre."
Igazad van, kivéve az utolsó mondatrészt. Bőven vannak ebben az országban olyanok, akik NEM mennének hűvösre, még akkor sem.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.10. 16:25:45

@xunilo:

Teljesen részletkérdés, de bizonyos érzék is kell hozzá, mert nem egy esetben logikán alapul, hogy "j"-e vagy "ly". Mindig jó volt a helyesírásom, és mindig utáltam magolni. (Nem is tudtam.) Aki viszont nem tudja átlátni az írásmód szabályrendszereit és/vagy kevés szépirodalmat olvas, annál nem lesz természetes a különbségtétel.

Zendorr 2012.05.10. 16:26:00

@Mj: Egy szó mint száz... Én nem azt mondom, hogy mindig a szülő látja rosszul a helyzetet, csak pusztán próbáltam felvetni egy-egy gondolatot, ami fölött a szülők önkényesen elsiklanak, így előtérbe helyezve a szubjektív gondolkodást, az objektívvel szemben. Mert én úgy gondolom, hogy gyakran előfordul, hogy a szülő a saját hiányosságait a pedagógusokon számolja el, holott egyértelmű, hogy aki tévúton jár az javarészt nem a tanár, hanem a szülő, az elhibázott neveléssel - amit utólag helyretenni szinte lehetetlen.

f.nero 2012.05.10. 16:26:02

Én már vittem el a gyerekemet egy általános iskolából és nem bántam meg. Természetesen a végén elbeszélgettünk az igazgatóval is, de azt nem tudjuk, ennek lett-e valami folyománya.
Ha már harcolni kell a tanárokkal, az semmiképp sem végződhet jól. Ha nincs igazad, akkor azért, ha igazad van, akkor azért.
Nagy baj a magyar oktatásban, hogy a tanárok teljesítményét egyáltalán nem mérik, és ennek megfelelően nem is honorálják/szankcionálják. Gyakorlatilag kiskirályok az iskola falain belül.

Kono 2012.05.10. 16:28:10

Én mindig azt mondom a kedves feleségemnek -aki nem tanár, de bölcsődei gondozónő,- amikor panaszkodik, hogy rosszak a gyerekek, hogy ez azért rajta is múlik. Nagyrészt a szülőn, persze.

De az is igaz, hogy a gyerekek azt a mentalitást veszik át, amit a tanár képvisel. A tekintélyt nem a köpenytől kapja valaki, hanem a megjelenése, személyisége, tudása alapján.

Mondok egy példát, ami sántít, mert kutyákról szól, de ez gyerekeknél is így működik:)
Egyik nap mentünk el otthonról, a szomszéd két nagy kutyája meg kijött. Követtek bennünket, a táskánkra pályáztak. Szegény asszony kapaszkodott belém:) Erre megfordultam, szelíden, de határozottan rászóltam a kutyákra. Azok meg hazakullogtak. Vágták, ki a főnök, egy szóból megértették.

A tanárnak az egyetlen eszköze a tekintélye, és a kommunikáció. És nem a beszédről van szó, hiszen az a kommunikáció elenyésző részét adja. A többi a metakommmunikáció, amit megért egy gyerek ösztönösen. Ha a tanár személyisége határozatlan, akárhogy is kiabálhat, mást kommunikál vele.

Na mármost. Ha én bemegyek a nejem munkahelyére, és egyik gyerek idióta, elég mélyen a szemébe néznem ahhoz, hogy megértse, hol a helye. Nem kell bántani, nem kell ordítani. Mégis érti. Ha meg is szólalnék, lehet, hogy összehugyozná magát. Ami nem célom:)
Remélem, értitek, mire akarok kilyukadni...

Nekem volt olyan egyetemi tanárom, akinek a szavát sem kellett felemelni, mégis mindenki csendben figyelt. A másik meg katalógust íratott előadáson (!), soronként (!), és ellenőriztette az aláírásokat a tanszéken félév végén (!), mellette ordibált. Mindenki hülyének nézte és beszélgetett tovább!

Francekellregisztralni 2012.05.10. 16:28:20

@Cartman (ex Cartman): "Azért ne a 30 évvel ezelőtti tapasztalataid alapján próbáld megítélni a mai helyzetet!"

Csak peldakent emlitettem. Orommel varom azokat a kommenteket amik meggyoznek rola, hogy ma ez nem fordulhat elo, mert a tanaroknak is meg kell felelni valami fele elvarasnak...es azon van kontroll is.

"A motiváció a lényeg. És azt jellemzően otthonról hozzák a gyerekek..."

Bizony ez mindig is igy volt. (30 evvel ezelott is;))

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.10. 16:30:11

@Francekellregisztralni:

Nem nekem matematika a nyelv a törihez képest, hanem a zene, a matek és a nyelv alkot igen összefüggő struktúrát, van ennek irodalma is bőven, utána is nézhetsz bátran.:)

Csak egy példát hoztam arra, amit te példa nélkül állítottál. Az emberi alaptermészet és a fölvett viselkedésminták/tanult konfliktuskezelési módszerek nem állnak összefüggésben az emberek érdeklődési körével, ennél ugyanis mi sokkal bonyolultabban működünk. Egy szakterületen belül nagy merítésnél ugyanúgy tudok mutatni neked rengeteg féle emberi típust, mint ahogy teljesen különböző szakterületekre lebontva is tudok mutatni nagyon hasonló hozzáállású és vérmérsékletű embereket.

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2012.05.10. 16:30:11

@SLacc: az első értelmes komment, ami a tárgyhoz kapcsolódik.

Van, aki rossz, de ha egyénileg foglalkoznak vele, le lehet kötni. Olyan is van, maikor a szülő elvárása az irreális. Ebből a történetből egy biztos: az üvöltöző tanár nem tudott fegyelmezni. Az alapítványihoz képest pedig az előző iskola egyenesen profinak tűnik.

Más megközelítésből: osztálytársak, osztálylétszám szempontjából sem mindegy, hova jár valaki. lehet, hogy az intelligensnek mondott egyerek jobban érzi magát egy 16 fős osztályban mint egy 28 fősben. Ezért nem hibás, és nem kell "egyenembert2 faragni belőle. Kerüljön megfelelő környezetbe: tanárnak, szülőnek, diáknak is jobb.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.10. 16:32:34

@xunilo:

Az évek számában lehet, hogy erős eltérés lenne, de egyelőre Ukrajnában elterjedt előre megvenni a felmentő ítéletet. Még mielőtt valaki megjegyezné: az IMEI legalább olyan rossz, mint a börtön.

2012.05.10. 16:33:58

@Mj: Azt írtam, hogy mi lenne az esélyünk, de valójában az nem esély, mivel nem következik be. = Nincs esélyünk.

Kilencmillió skorbutos, egymást is gyűlölő és rettegő, végletekig kimerült rabszolga húzza a gályát, ahol a jobb napokon elhisszük, hogy a kapitány csak részeg, és azért beszél ilyen hülyeségeket.

De a szikla előttünk van és a hajótest már félig megtelt vízzel, mert a patkányok kirágták a fenekét.

Te milyen jövőt jósolnál ennek az expedíciónak? Felfedezünk egy új utat, amit senki előttünk a világon? Vagy elsüllyedünk a semmibe? :)

Cartman (ex Cartman) 2012.05.10. 16:34:54

@Francekellregisztralni:
A kontroll intézményfüggő. Olyan is... Vagy nincs, vagy kb. az igazgató (fenntartó) szempontjai (kénye-kedve) szerint működik. Egyébként amíg ilyenek a bérviszonyok, addig igazi szelekció nem is történhet.

Nem is erre gondoltam, hanem inkább arra, hogy a szakmai know-how-nak inkább része a diszes zavarok ismerete / kezelése.

SLacc 2012.05.10. 16:35:17

@Névtelen betelefonáló: Így van, ezért is írtam, hogy a gyereknek legmegfelelőbb iskolát kell megtalálni, és persze olyan tanárt kifogni, akivel a gyerek együtt tud dolgozni. Van gyerek, akin a hangos letolás segít, van akivel az elbeszélgetés. Szerintem az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb nehézség ez megtalálni a megfelelő módszert.

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2012.05.10. 16:36:09

@f.nero: a teljesítményt mérik, csak nem biztos, hogy objektíven és pontosan. Az iskolák erősségeit jelenleg mutatják:

- továbbtanulási mutatók
- az intézmény színeiben induló tanulók tanulmányi versenyeken való részvételei, egyéni eredményei
- iskola, osztályátlagok

Nem vizsgálják viszont:
- az egyes pedagógusokat
- az egyes diákokat
- az iskola-szülő kapcsolatot
- a tanár-diák viszonyt.

És hangsúlyozom: a továbbtanulás a diákon ÉS a tanáron múlik! Jó tanár nem tudja egyetemre "küldeni" a rossz diákot, a tehetséges diák viszont nem bontakozik ki, ha nem kap megfelelő oktatást, tehetséggondozást. A tanár tudása és a fiatal kezelhetősége, tudásvágya egyszerre kell fennálljon. Ilyenkor a személyes viszonyok is rendezettebbek.

Végül pedig idézném egykori történelemtanáromat, liberálisoknak melegen ajánlom szavait: "az iskola nem a demokrácia intézménye".

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.10. 16:37:51

@Kono:

A két ütőkártya egyébként az, ha érdekes, amit mondasz, illetve, ha megszeretnek és ezzel együtt tisztelnek is. Persze vannak reménytelen esetek bőven.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.10. 16:40:45

@Francekellregisztralni:

A tanárok "kontrollja" sok esetben a tanárverő szülő és gyerek. Amúgy alig százezres fizetésnél hogy lehetne csúcsteljesítményt elvárni, ha főleg nem az elhivatottak mennek oda? És máris visszaérkeztünk a 22-es csapdája kezdő köréhez: nincs pénz, nincs motiváció.

snakekiller23 2012.05.10. 16:41:28

Én ezt a "jajaszűlőktúlelfoglaltakhogyfoglalkozzanakagyerekkel" kezdetű dumát amit itt is olvasok sokaktól már elnézést, de egyfajta nagyonkényelmes urbanlegend nyafinak tartom. Persze van az egészségügyi dolgozók/tűzoltók/stb. meg három műszakban létminimumért gürizők által képviselt kisebbség akire ez érvényes lehet, de a nagy többség eddig mindig úgy érzékeltem igenis "foglalkozik" a gyerekével (és dicsekszik is ezzel ahol tud), csak túl felszínes, önző és korlátolt ahhoz, hogy ez a "foglalkozás" túlmutasson a dzsentroid magamutogatáson, meg a gyerek életére való öncélú rátelepedésen. Megszámolni se akarom hány örökké fontoskodó, saját tudása szerint csemetéje minden lélegzetvételét számon tartó szülőről derült ki előbb-utóbb, hogy szinte idegen számára a saját gyereke.

skvarki 2012.05.10. 16:42:53

"de itt most kimondottan azokat a történeteket hozzuk nyilvánosságra ahol egy család szenved/ szenvedett a tanári önkénytől.
küldjétek a történetet. "
Kedves Admin! Pont ez a baj. Kinek ne lennének extra történetei?! Egy átlagos ember 8 évet lehúzott az általános iskolában, négyet a középiskolában, esetleg még négyet-ötöt az egyetemen. Hány tanárunk is volt e röpke 12/16/17 év alatt? Matematikai lehetetlenség, hogy ezek között ne lett volna egy-két barom! És leírjuk, azt a látszatot keltve, hogy ez az általános. Ugyanúgy nem ez az általános, mint ahogy demagógia a "bunkó rendőr", "bunkó BKV-s", "csaló ügyvéd" stb. Egyedi eseteket általánosítunk. Ráadásul semmi garancia arra, hogy a leírt történet igaz, vagy úgy igaz, ahogy le van írva.

SLacc 2012.05.10. 16:44:46

@Francekellregisztralni:
"Orommel varom azokat a kommenteket amik meggyoznek rola, hogy ma ez nem fordulhat elo, mert a tanaroknak is meg kell felelni valami fele elvarasnak...es azon van kontroll is."

Időnként megnézi a főnököm, hogy mit csinálok órán. Mondjuk eddig én több hibát találtam benne, mint ő, de lényeg, hogy mindig van min javítani. Vannak tanárok, akik nem képesek belátni a hibáikat, és megy minden, ahogy addig. Sok esetben ez is működik, hiszen a gyerekek nagy része nem hülye (!), kiismeri a tanárt, és tudja, mihez tartsa magát. Nem mehet be órára, mert késett? Oda fog figyelni, hogy arról az óráról semmiképpen ne késsen, mert igazolatlant kap. Ez csak egy példa a sok közül.

SLacc 2012.05.10. 16:46:21

@SLacc: Ja, és akasztják a hóhért: 16 szempont alapján le is osztályoztak a gyerekek. Roppant mód élvezték! :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.10. 16:47:02

@Fyall:

Szerintem, mégha bekövetkezne is, az sem lenne valódi esély, mert hosszútávon nem változtatja meg egy ország morálját. Ahhoz ugyanis évtizedekig kell itthon gályázni nagyon sok embernek, ahelyett, hogy elmenekül a patkányok után. Mert, hogy a hasonlatodnál maradjak, ha léket kap a hajó, akkor inkább befoltozni kellene, mint tovább tágítani benne a léket, hogy a végén valóban elsüllyedjen. Konkrét példára fordítva: természetesen minden embernek szíve joga boldogulni, de ha a legértékesebb, fiatal és virulens, adózó, gyermekét külföldivé nevelő réteg elmegy az országból és nem is tér vissza, akkor az utolsó tényleg lekapcsolhatja a villanyt. Erről még regényeket lehetne írni, de az az érzésem, hogy teljesen fölösleges, mert kezd a hitvita felé elkanyarodni az egész.

Nyunyócska 2012.05.10. 16:51:59

@Kono: A tanárnak egyetlen eszköze a tekintély? Miért tiszteljék azok a diákok, akinek nem mérvadó a tanár tudása és általában a tudás. Akik azt mondják, miért tiszteljék az öregeket és adják át a helyüket a buszon, amikor az életkor nem kiváltság. Kommunikáció? Amikor nem értik meg, ha szépen kérsz, gyengének tűnsz a szemükben és szembe röhögnek, mert otthon is csak az ordibálásból értenek és veled szemben is minden második szavukat ki kellene sípolni.
Továbbtanulás? Rengeteg jó képességű gyerek van az iskolánkban is, aki sajnos az otthoni pénztelenség miatt nem fog tudni továbbtanulni. Míg az elit gimnáziumban státuszszimbólum, hogy hány magántanárhoz jár a gyerek és sokszor nem is az iskolai tanáron múlik a továbbtanulása.

Nyunyócska 2012.05.10. 16:56:52

@SLacc: "Oda fog figyelni, hogy arról az óráról semmiképpen ne késsen, mert igazolatlant kap."
Már akit meghat az igazolatlan óra... Én olyan helyen tanítok (középiskolásokat), ahol a 30 fős osztály szülői értekezletén 6 (!!) szülő volt jelen, noha többen bukásra álltak matekból. Volt olyan osztály, ahol a szülők felét nem látta az osztályfőnök 4 év alatt, sem magánban, sem szülőin, sem fogadóórán!

SLacc 2012.05.10. 17:01:38

@Nyunyócska: Igen, ez igaz. Tartottam már végzősöknek szülőit, ahol 4 szülő volt jelen a 24-ből. Van, akin nem lehet segíteni.
Ha meg nem hatja meg az igazolatlan, mehet a jegyzőnek a feljelentés. Sok jegyző nem törődik vele, de ezen kár idegeskedni, van épp elég probléma enélkül is.

Nyunyócska 2012.05.10. 17:07:32

@SLacc: Persze, de akkor a probléma megint a te nyakadban maradt: látja a gyerek, hogy nincs következménye és kész. Csinálja tovább és mégis te idegeskedsz rajta, mert rombolja a többiek hozzáállását is. Eszköztelen vagy, ha nem partner a szülő.

dr.pupak30 2012.05.10. 17:09:38

@Kono: na én meg elhúztam az országból jóideje. itt senkit nem érdekel milyen sztáregyetemen szerezted a diplomádat, hanem hogy mit tudsz hozzátenni az adott cég, vagy társadalom életéhez. azért szerintem ne hangoztasd hol végeztél, mert az összes gyökér aki idáig jutatta az orszégot, mind ezeken a sztáregyetemeken végzett. nyugodj meg, nyugaton (is) kitörölheted a hátsód a BME diplomáddal, mert azt sem tudják mi az.

Francekellregisztralni 2012.05.10. 17:10:32

@xunilo:
"Engem meg zavar, bár kommentnél csak a súlyosabb, mint pl az ly kontra j témakör. Mert ehhez nem érzék kell, hanem segg."

Aha...gondolom konkret emleked van rola. En a b-t orulok ha nem irom d-nek...mindig.
Mindamellett ket diploma es 3 idegen nyelv utan ki merem jelenteni, hogy van seggem...is.
(Nyugotan alkoss velemenyt valamirol amirol nincs vagy limitalt az ismereted.)...nem haragszom, csak szolok.:)

"A tisztességes helyesírás az alapvető műveltség része, lehetsz büszke rá, hogy szerinted nincs így, de szerintem nincs igazad."

Probaltak mar meggyozni, hogy masodrangu ember vagyok, mert nem olvasok Shakespearet (se)...sot le se tudom irni a nevet. Nekik se sikerult;)
Meg aztan mi a muveltseg? Szinhaz, irodalom, zene...csaladfa kutatas? Volt ido amikor zongorazni is tudni kellett minden uri leanynak;)
Ezek mind csoda szep dolgok. Olyasmik amik sok embert lekotnek, de nehanyakat nem. Ami engem valaha erdekelt azt sose a muveltseg gyujtofogalom alatt listaztak...mert ahhoz kevesek ertik.

Nem hiszem, hogy megleljuk a kozos nevezot;)
www.rottentwits.com/photos/large/1212.jpg

SLacc 2012.05.10. 17:13:17

@Nyunyócska: Igen, akartam is írni, hogy egy szép, új világban minden szülővel együtt lehetne működni. Most úgyis csak azokat érem el, akiknek a gyerekével nem sok gond van.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.10. 17:16:07

@dr.pupak30:

Egy kvázi rokonom BME-n végzett villamosmérnökként, és elég jól keres itthon, egy multinál. Többször kiküldték már külföldre - ha ott akarna maradni, tárt karokkal várnák a szakmában -, ami nem következhetett volna be, ha itthon nincs keresett végzettsége, jó papírral. Vagyis külföldön el lehet boldogulni érettségivel is, lehet tízszeres pénzeket is keresni, de az igazi nyertesek azok, akik itthon jó képesítést szereztek, ezzel itthon találtak egy jó ugródeszkát, és így kint is a szakterületükön tudnak kibontakozni, nagyon nagy pénzekért.

Francekellregisztralni 2012.05.10. 17:21:32

@Mj: "A tanárok "kontrollja" sok esetben a tanárverő szülő és gyerek. Amúgy alig százezres fizetésnél hogy lehetne csúcsteljesítményt elvárni, ha főleg nem az elhivatottak mennek oda? És máris visszaérkeztünk a 22-es csapdája kezdő köréhez: nincs pénz, nincs motiváció."

Mer' kell mindent kiforgatnod?
Igazi normalis emberhez melto konrollra gondoltam, nem is a nagytestverre. En is szeretek visszajelzest kapni. Szeretem tudni, ha jol dolgozok az dijjazva van, es nem mosnak ossze a szarral. Szeretem tudni, hol hibazok..kulonben nem tudok javulni. Egy olyan rendszerre gondoltam ahol sem a tanart nem alazhatja a diak, sem a diakot a tanar...mert tiszteletben tartjak egymast. Ezt nem lehet megvalositani kontroll nelkul. A tanarnak, ha mas nem, elvileg van a diak felett. Van barmi ami a tanart kontrolalaja? Szulo/diak nem nemgfelelo...pont azert tehetik meg hogy atveszik ezt a szerepet, mert nincs _igazi_ normalis kontroll.

"csúcsteljesítményt" he?

"nem az elhivatottak mennek oda"

Ha kirugnak a P-be azt aki nem oda valo, akkor buszke lenne aki bent marad, mert tudna hogy _O_ megfelelo. Az nem egy motivalo, hogy napjaban nezed a dilettans kollegakat tehetetlenul es tudod ugyan annyit kap, azert a lelketlen munkaert, amiert te mikor a szivedet kiteszed.

Ha a gyereket kirugnaka francba a sulibol ha idiota egybol megtanulna fegyelmezni magat...ebben a formaban erted?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.10. 17:22:03

@Francekellregisztralni:

Az általános műveltséget azért hívjuk általánosnak, mert a társadalomban közmegegyezéses alapon ez számít a tudás kánonjának, ezt illik és kívánatos tudni. Tehát lehetsz tehetséges kvantumfizikus vagy progmatos is, attól még a közmegegyezés szerint nem fogsz beleesni a "művelt" kategóriába, ha nem tudod Shakespeare nevét helyesen leírni, hanem az esetek többségében félművelt szakbarbárnak fognak titulálni. Semmi baj - engem pláne nem zavar, vannak ilyenek -, csak gondoltam, szólok.:)

Francekellregisztralni 2012.05.10. 17:29:22

@Mj: "...fiatal és virulens..."
Olyankor orvoshoz koll meni nem dolgozni;)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.10. 17:33:53

@Francekellregisztralni:

Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, megint csak pénz kell. Szerinted a tanárok hány százaléka mehetne az utcára addig, amíg javarészt lúzerek mennek ennyi pénzért tanítani? Szerinted, ha kirúgnak diákokat, amikor borzalmasan kevés a gyerek, hány iskolát kell bezárni, és hány pedagógust kell utcára tenni? És velük mi lesz? Arra is ki kell találni és fel kell építeni egy jól működő rendszert, ami megint pénzbe kerül. És akkor még folytathatnám. Tehát igen, kellene a kontroll, nagyon is, és igen, vannak diákok, akiket egyszerűen el kell tanácsolni, de jelenleg ott tartunk, hogy a katasztrofális demográfia miatt se gyerek, se pénz - hiszen egyre fogy az adózó -, se színvonal. Ja, meg ha adott lenne a három feltétel, akkor is maradna a lenyúlás.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.10. 17:35:01

@Francekellregisztralni:

Jó értelemben használhatom a szaporodóra is, egyesek szerint úgyis vírusként viselkedik az emberi faj.:P

Francekellregisztralni 2012.05.10. 17:36:52

@Mj: Orulok, hogy szoltal, bar nagysagrendileg ugyan ezt irtam le mint te.
Bizony felmuvelt szakbarbar vagyok, ti meg muvelt felidiotak. En nem proballak meggyozni rola, hogy utobbi rosszabb az elobbinel. Ti gyozkodtok, hogy szazezer vereb nem tevedhet;)

CoSinus 2012.05.10. 17:39:26

@Pedagógusterror: Én pedig szeretném azoknak a szülőknek a nevét közzétenni, akik "nevelési" módszerükkel tönkreteszik a saját gyereküket, és közben az iskolát hibáztatják és a tanárokat terrorizálják. Sajnos ebből sokkal több van.

dr.pupak30 2012.05.10. 17:42:13

@Mj: Persze csak az nem azért van, mert a diplomáján BME-s pescsét van, hanem mert ért ahhoz amit csinál. ha valaki ért mondjuk a programozáshoz, középiskolai végzettsége van és fel tud mutatni referenciákat alkalmazni fogják külföldön. ismerek IT supportban dolgozó embereket történészi, élelmiszer ipari végzettséggel, vagy olyanokat akik szobafestők voltak és estin végeztek valami iskolát. ez a fényezem magam a diplomámmal csak magyaroszágon divat.

Kono 2012.05.10. 17:43:00

@Nyunyócska: Ha azt mondom, h 6. gyerekként, Szabolcsban kezdve, mérnök lettem, remélem igazolja, h nem csak pénz kérdése a tanulás. Diákhitel nélkül. Igaz, az igényeim sem voltak akkorák. Míg mások számológéppel integráltak, én egy 2500 ft-os géppel diplomáztam le. Ja és nem vettem könyveket. Minek? Ez elég is volt az 5-ös diplomához :) szóval fel a fejjel, lehet előrejutni, csak akarni kell. Meg egy kis segítség föntről.

Francekellregisztralni 2012.05.10. 17:49:05

@Mj: "Jó értelemben használhatom a szaporodóra is, egyesek szerint úgyis vírusként viselkedik az emberi faj.:P"

En hiszek neked. Komolyan. De baromira szeretnem leirva latni...
www.kislexikon.hu/virulens.html

Tudom hogy arra gondolsz amit az angol vigorous-nak ir, de szerintem az nem a virulens.

janper 2012.05.10. 17:52:45

Ujabb blog, amely jol kifejezi, hogy mivel lehet lazbahozni a frusztralt magyarsagot. Mindenki mocsok, mindenki terrorizal, csak en vagyok tokeletes. Csinaljatok csak, hibaztassatok masokat, legalabb megragadtok a nyomorotokban, senki nem sajnal benneteket.

janper 2012.05.10. 17:54:34

@dr.pupak30: valszeg nem vagy kozep/felsovezeto. Idekint ugyanugy erdekli az embereket a diplomad, persze ha mosogatsz, akkor nem. Tolem siman kertek a magyar indexem forditasat (igy lehet a felso 2%-ban keresni kulfoldikent).

dr.pupak30 2012.05.10. 18:01:29

@janper: tőlem meg nem. az érdekelte őket, hogy van e refernciám és az mit mond. referncia nélkül meg lehetett volna akármilyen papírom.

Francekellregisztralni 2012.05.10. 18:10:16

@janper: "Tolem siman kertek a magyar indexem forditasat (igy lehet a felso 2%-ban keresni kulfoldikent)."

Mit kell ahhoz egyaltalan dolgozni, hogy a felso 2%-ban legyel?
Ez mindig foglalkoztatott... Te ugy fest tudod:) Elarulod?

Tolem meg a fenymasolatat se kertek el. Jo nem vagyok vezeto, csak mernok. De szerintem pont mire vezeto lesz az ember addigra 10-15 ev gyakorlattal marhara nem a leckekonyet nezegetik? Hogy mentel az egyetemrol egyenest felsovezetonek? -,-

fidzsi 2012.05.10. 18:11:19

Eléggé ellentmondásos a téma. Önmagában a
-nyilvánvalóan nem elfogulatlan-szülő leírása nem értékelhető, a témát illetően.
Azt elmondanám, hogy egyik gyermekem a
legjobbak között számon tartott gyakorló
gimnázium matek tagozatán tanult. Hát, volt ott egy-két olyan gyerkőc, aki normál
gimiben őrületbe kergette volna a tanárokat. Persze volt némi érdemük is.
Példul, olimpiákon, egyebütt ledarálták a konkurenciát. Az persze, hogy a szóforgó ifjú ilyen kaliber volt, nem lehet tudni. Röviden: létezik kvázi zseni, aki nehezen elviselhető, de egy
nehezen kezelhető gyerek akármilyen lehet. Legritkábban zseni.
Tisztelettel. fidzsi, droid, de Magóg.

mehemed 2012.05.10. 18:29:54

Általános iskolában olyan tanárok vannak akire kutyát nem biznék. Legtöbbnél erősen fejlett házmesterkomplexus van, az én fiammal is próbálkoztak hasonló módon (149iq 11 év) hát én bementem a "tanárnénéhez" meg az igazgatóhoz is. Rávilágiattom arra, hogy bár az iskolában királynak érzik magukat, attól az életben a másik végén vannak a ranglistának. És ha kirugják akkor nemigen fog sehol munkát kapni max konyhán, takaritóként stb. Nem fenyegetőztem de sirva ment fel a tanáriba. Azután elkerüli a gyereket, nem éri meg neki baszogatni.

Pilóta78 2012.05.10. 18:31:40

Ááá, ismerem ezt a hiperaktív balasz gyerektípust. Totál becsicskította a szüleit, valahol a hierarchia csúcsán képzeli magát el a családban. Persze az iskolában ezt magasról leszarják, és az életben is le fogják. Sok szerencsét hozzá. Szükség lesz rá.

Mike Patton 2012.05.10. 18:33:59

Rém egyszerű a történet: kevés pénzért nagyon kis %-ban kapsz jó minőséget. Ez a helyzet a pedagógusokkal is. Az a korosztály, akikben még valami hivatástudat volt, azok mostanában mennek nyugdíjba. Akik még jól dolgoznak, azok meg többnyire totálisan frusztráltak. Pont az ilyen blogok miatt.

Egy ilyen kezdeményezés akár jó is lehet, de ez a blog nem a probléma megoldását keresi, hanem bűnbakot.

Arra lesz jó, hogy egymásnak esnek emberek, pedagógusok vs pedagógus ellenesek.

A poszthoz egy komment: csodát ne várjunk az iskolától. Egy standard igényt ki tud elégíteni, de a leírt kissrácnak nem megfelelő. Ezért nem az iskolát kell hibáztatni, sajnos nem a kivételek kezelésére van felkészítve az iskola.
+ a szülői "önellenőrzés" erősen hiányzik a leírásból. Az iskola nem helyettesíti az otthoni nevelést.

Üdv

Mike Patton 2012.05.10. 18:38:06

Mehemed amugy te totál falsul látod a világot, sajnos a gyerekedre rá fogsz erőltetni ezzel a nagyon intelligens hozzáállással egy felsőbbrendűségi komplexust, aztán majd ha való élet multinacionális diktatúrájába becsöppen nem fogja érteni, hogy miért is sikertelen. Persze lehet, hogy kikövezed neki az utat, de akkor meg nem lesznek őszinte barátai.

Francekellregisztralni 2012.05.10. 18:49:44

@Mj:
"Nem nekem matematika a nyelv a törihez képest, hanem a zene, a matek és a nyelv alkot igen összefüggő struktúrát, van ennek irodalma is bőven, utána is nézhetsz bátran.:)"

Tudok errol, de a nyelv akkor is humanabb dolog mint az atomfizika. No.

"Az emberi alaptermészet és a fölvett viselkedésminták/tanult konfliktuskezelési módszerek nem állnak összefüggésben az emberek érdeklődési körével, ennél ugyanis mi sokkal bonyolultabban működünk."

Mar hogy a fenebe ne fuggene ossze. Bonyorultan. Ha az az alaptermeszetem, hogy szarok a tobbi emberre, akkor nem erdekelnek a gyerekek se >> nem megyek tanarnak. Ha erdekel mas emberek mikor, miert, mit csinalnak es lexikon jelleggel szeretek megjegyezni dolgokat...akkor nem mernoknek megyek es nagy valoszinuseggel keptelen vagyok absztrahalni is)

"Egy szakterületen belül nagy merítésnél ugyanúgy tudok mutatni neked rengeteg féle emberi típust, mint ahogy teljesen különböző szakterületekre lebontva is tudok mutatni nagyon hasonló hozzáállású és vérmérsékletű embereket."

Statisztikarol hallottal mar azert? Barhol mutathatsz barmit, vagyunk hozza elegen. Tortenetesen olyan kurva sokan vagyunk, hogy ha akarok mutatok neked olyan negert aki feher: www.marieclaire.com/cm/marieclaire/images/44/mcx0707BESkin004-new-md.jpg

...de azert nem ez a jellemzo.

Pilóta78 2012.05.10. 18:52:24

@Anyátok picsája!: másfelől az IQ lófaszt sem ér önmagában, mert pl. kreativitást nem mér.
Egyébként létezik szülő, akinek a gyereke nem szuperintelligens, egyazegymilliárdból való szuperlény? Mert engem folyamatossan ezekkel a faszságokkal traktálnak a szülő ismerőseim az egyébként totál alap gyermekeikkel kapcsolatban.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.05.10. 19:01:30

Látom, hogy a blog olvasói között sokan értenek a pedagógiához. Jómagam bevallom, hogy nem értek hozzá. A kommentek között többen boncolgatták, hogy milyen eszközei vannak egy padagógusnak, illetve milyenek nincsenek. Úgy gondolom, hogy a tanár egyénisége, tudása, jelleme, megjelenése az az eszköz, ami hatásosan alkalmazható, hiszen más nincs is, mert amit felsoroltatok, egyben szabálytalannak és hatástalannak ítéltétek.
Azokkal, akik a tanári munka értékével, a felelősséggel és a leendő társadalmi haszonnal szemben felhozták a minősíthetetlenül alacsony pedagógus fizetéseket, egyetértek. Ez a munka sokkal fontosabb annál, hogy ne alaposan kiválogatott gárda végezze, hiszen a társadalom jövője a gyermekekben van. Néha megnézem a felvételi ponthatárokat, s úgy találom, hogy közepes, vagy annál gyengébb eredménnyel is lehet tanári szakokra bejutni. Ez is következménye annak, hogy nincs a tanári hivatás anyagilag megbecsülve, s ezáltal tkp. nyomorgó pedagógusoktól ne várjunk csodákat, ha mégoly tehetségesek, akkor sem. Néha úgy érzem, hogy ebben az országban minden a feje tetején áll, s bizony, ideje lenne rendet tenni.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.05.10. 19:12:17

@Anyátok picsája!: Szép neved van, gratulálok! Tudod mit? Neked is a neved!

Más: Még az sem világos, hogy az IQ egyáltalán mit mér, illetve abban bizonyos vagyok, hogy nem mér semmit. A mérés valami egészen más folyamat, mint egy IQ teszt kitöltése.
Kevés utánjárással kideríthető, hogy az igazán tehetséges embereknek ritkán van boldog gyermekkoruk, s ritkán adatik meg, hogy akadályok nélkül, mi több, segítve a csúcsra jussanak. Évariste Galois - t, aki alapvetőt alkotott a matematikában pld. nem értették a felvételi vizsgáján a tanárok. Képtelenek voltak követni az ifjú zseni gondolatait és hülyének vélték, holott éppen fordítva állt a dolog. ...
Eh, mit mesélek én annak, akinek olyan hülye neve van, mint neked?

Állítsuk meg a ......... 2012.05.10. 19:24:32

@xunilo:" Ugyanez vonatkozik késésre is, be kell engedni, sőt elektronikus naplós helyeken percben (!) számolják a késést, és ha összejön 45 perc, akkor van igazolatlan óra. Amivel arra buzdítják a gyereket, hogy késsen nyugodtan, pár óra igazolatlan megintcsak nem érdekel senkit, nem visszatartó erő.
Arról nem beszélve, h ez is csak plusz adminisztráció a tanárnak, amit INGYEN végez el, mert fizetést a letanított 45 percek után kapnak, szánalmasan keveset ráadásul, minden nem órán végzett tevékenység plusz idő, amit sehol nem számolnak el."

Talán felétek más szokások uralkodnak.
Nyáron sem tanítanak, mégis jár a fizetés, azután ott van az őszi szünet, a téli, a tavaszi.

Ha nálatok a faterod egy büdös nagy pofont nyomott le az elbeszélgetés helyett, akkor az szerinted normális, tehát ebből következik, hogy a tanárok is megtehetik.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.05.10. 19:26:33

@Anyátok picsája!: A választott neved önmagában személyeskedés, azonkivül sértő és otromba, úgyhogy te ne oktass ki engem se szépen, se alpári módon!

Állítsuk meg a ......... 2012.05.10. 20:17:13

www.youtube.com/watch?v=h6p4aM__K68&feature=related

Lusta tanulni a gyerek- Dr. Csernus tanácsa kétségbeesett szülőknek

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2012.05.10. 20:36:14

@Anyátok picsája!: Nomen est omen! E szerint nem csak a neved a trágár, otromba, alpári, sértő, bunkó, gusztustalan, bugris, fajankó, stb. :)

angyalföldi partizán 2012.05.10. 21:34:00

én is sokat tudok az iskolai dolgokról.az általánost 14 év alatt jártam ki,a szakiparit 7 év alatt.végül is annyi évet jártam suliba,mint egy orvos.nekem újat senki nem tud mondani erről a témáról.ismertem rossz tanárt és rossz tanárt.volt aki rendes volt{nem hozzám} és volt aki nem. mondhatnám,már tiniként ketté törték a karrierem,de nem panaszkodok,a kocsmában szeretnek,a vagon pakolást még így, nyolcvanon túl is bírom.azért néha elgondolkodom,lehet hogy tanulni kellett volna.egyre gyakrabban fáj a derekam.hexencsúz?

2012.05.11. 00:00:50

@Mj: Mondjuk ezzel semmi mást nem árultál el magadról, csak hogy fogalmad sincs, melyik országban élsz.

Ez az ország, ha tetszik ha nem, az EU tagja, ami miatt a munkaerő szabadon vándorolhat.

Nekem utólag senki ne nyafizzon, hogy élek ezzel a lehetőséggel. Azzal a lehetőségemmel is éltem, hogy Magyarországon egy borsodi hajléktalan cigány gyerekéhez képest sokkal jobb lehetőségekkel indultam, és több pénzt is keresek. Nem fogok érte elnézést kérni, sem megbánást tanúsítani.

Inkább azon kéne közösen elgondolkodni, hogy a külföldiek fiataljai miért nem jönnek ide?

Talán mert kis hazánk sok szempontból már Romániához képest is szar?

(Szlovákiánál mindenképp.)

Ezt is azok rontották el, akik törvényesen munkát vállalnak más országban?

És mi van azokkal, akik mégis ide jönnek? A más országokból elszívott szaktudást vajon hogyan kompenzálod a küldő országnak? Vagy az nem számít?

És a külföldön gyakorlatot szerzőket hogyan óhajtod előnyben részesíteni, amiért máshol megszerzett szaktudásukat Magyarországon kamatoztatják? Vagy ez sem számít?

Biztos, hogy jól végiggondoltad?

Ez nem hitvita. Nem meggyőződés kérdése.

Ez az ország 8 éve népszavazással a tagja lett egy nemzetközösségnek.

Az emberek élnek a jogaikkal.

A világ ilyen.

Kono 2012.05.11. 09:09:30

@dr.pupak30: "azért szerintem ne hangoztasd hol végeztél, mert az összes gyökér aki idáig jutatta az orszégot, mind ezeken a sztáregyetemeken végzett. nyugodj meg, nyugaton (is) kitörölheted a hátsód a BME diplomáddal, mert azt sem tudják mi az."

Ja. Ezt bizonyítja az is, hogy a kb. 8 különféle nemzet diákjaival tanultam együtt.

Aztán azt tudtad, hogy a BME BSc. diplomáját több (EU) országban is MSc.-nem számítják be?

Egyébként, a mondanivalóm lényegét kevésbé sikerült megragadnod, mert sehol nem írtam arról, hogy a BME szuperegyetem.

mehemed 2012.05.11. 10:52:46

@Mike Patton: Hát figyelj ha azt hiszed vannak barátok az életben akkor nagyon naiv ember vagy. Már a kinaiak is tudták, hogy "Úgy kezed barátodat, mint jövőbeli ellenségedet"

Az emberek meg nem egyenrangúak, ez a baj a demokráciával. Pont annyi ért egy csavargó/ alkoholista/ork szavazata, mint egy egyetemi professzoré. Egyenrangú emberek lennének? Nem! Hát ennyi.

A gyereknek meg van gógyija, simán megvezet egy felnőttet is, az érvényesülésével nem lesz gond.

Gond abból volt, hogy én eléggé jól el vagyok eresztve anyagilag, nem a kopasz bmw-s szintjén, hanem tényleg. Az iskola meg vérkommunista, tavaly fényképe skiállitás volt az iskola történelméről és ennek 90%-at munkásőrök ették ki, akik az iskola udvaron gyakorlatoztak 60-ban. Pedig még a nagymamám is odajárt
a 20-as években.. Egyszóval bassza csóringerek csőrét, hogy pl hétvégén Rómába megyünk ötletszerűen. Neki meg babfőzelék az ebéd. És az, hogy adó-m 1%-val támogattam az iskolát olaj volt a tűzre.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.11. 21:04:29

@Fyall:

Az egész mondandómat nem érted. A lényeg ugyanis az, hogy Magyarországnak nem érdeke, hogy a legértékesebb munkaerő elhagyja, akkor sem, ha utóbbinak ehhez joga van. Ami pedig a hazámnak nem érdeke, afelett hadd engedtessék meg, hogy sajnálatomat fejezzem ki. Mert ehhez meg nekem van jogom. Ennyi.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.11. 21:08:42

@Francekellregisztralni:

A társadalom véleményét írtam le, amin se te, se én nem tudok változtatni. Akár tetszik, akár nem, bizony az a helyzet, hogy ha hiányos az alapműveltséged, nem fognak tájékozottnak tartani. Tehát teljesen fölösleges engem leidiótázni abban a kérdésben, amire állításod szerint magasról tojsz, amikor itt nem rólam van szó.:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.11. 21:10:21

@dr.pupak30:

Nem a diplomájával fényezi magát, de konkrétan ahhoz a szakterülethez az az alap, akár enélkül is ért hozzá, akár nem. Erről az alapról lehet elrugaszkodni.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.11. 21:17:24

@Francekellregisztralni:

Speciel azért gondoltam helytelenül a virulensre, mert az latin eredetű szó, én meg több évig tanultam latint, mint angolt, ami inkább a környezetből ragadt rám, mint az iskolában. A virosus például buját jelent, a virulens, -entis viszont inkább büdöst és mérgezőt, így használhattam eltérő, félrevezető értelemben. Elnézést, legközelebb egyszerre csak egy dologra fogok figyelni, és akkor nem követek el ilyen bakikat.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.11. 21:33:23

@Francekellregisztralni:

"Tudok errol, de a nyelv akkor is humanabb dolog mint az atomfizika. No."

És akkor mi van? Az elméleti nyelvészetet oktató tanár irracionálisabb természetű lesz, mint a hormonjai miatt szétszórt és sértődékeny, hangulatváltozásos atomfizikus? Szerintem ez soktényezős dolog.

"Mar hogy a fenebe ne fuggene ossze. Bonyorultan. Ha az az alaptermeszetem, hogy szarok a tobbi emberre, akkor nem erdekelnek a gyerekek se >> nem megyek tanarnak."

Hahó, itt arról van szó, hogy adott személyt érdeklik az emberek, de attól még érdekelheti hozzá a lepkegyűjtés, a medievisztika meg a villanyszerelés is. Sógorjelölt baromi jól bánik a gyerekekkel, van pedagógiai érzéke is, aztán mégis elment irodába klikkelgetni, mert jó neki.

"Ha erdekel mas emberek mikor, miert, mit csinalnak es lexikon jelleggel szeretek megjegyezni dolgokat...akkor nem mernoknek megyek es nagy valoszinuseggel keptelen vagyok absztrahalni is)"

Szerinted egy emberi agy csak egy rendszer alapján képes memorizálni és gondolkodni, mint ahogy el tudod képzelni, hogy az emberek többsége csak egyetlen egy valamiben jó, több dolog nem is érdekli?

"Statisztikarol hallottal mar azert? Barhol mutathatsz barmit, vagyunk hozza elegen. Tortenetesen olyan kurva sokan vagyunk, hogy ha akarok mutatok neked olyan negert aki feher: www.marieclaire.com/cm/marieclaire/images/44/mcx0707BESkin004-new-md.jpg

...de azert nem ez a jellemzo."

Én is láttam fehér négert, kösz.:) Ha statisztikailag be tudod nekem bizonyítani, hogy a reálos végzettségűek jellemzően racionális viselkedésűek, a humánosok pedig nem - külön látni szeretném a férfi-nő arányt -, akkor meg tudsz győzni. Addig azonban én sem tehetek mást, mint bármelyik ember: a saját tapasztalataimra hagyatkozom, amik azt mutatják, hogy az érdeklődési körök és a viselkedésminták nem függenek feltétlenül össze. Illetve annyiban, hogy mindkettőre ránevelhetők a gyerekek.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.11. 21:34:56

@Pilóta78:

Igen, szerencsére létezik. Egyik nővérem egyáltalán nincs elájulva az alig 3 éves gyerekétől, aki minden betűt felismer, nagyon gazdag a szókincse, és számfogalma is van.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.11. 21:36:33

@prof. dr. Dörmögő_Dömötör:

Tanári szakra nem kell felvételizni - legalábbis a bolognai rendszer előtt nem kellett -, csak a tanítóképzőre. Egyébként mindegy is, mert így is, úgy is elvégzi fű-fa-virág.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.11. 21:42:50

@mehemed:

"Hát figyelj ha azt hiszed vannak barátok az életben akkor nagyon naiv ember vagy."

Részvétem, amiért eddig egyetlen igaz barátod sem volt, nem is tudod, hogy mit vesztettél.

Üdv:

egy "naiv ember"

(Amúgy bocs a sok kommentért, nem számítottam arra, hogy ennyire kell válaszolnom.)

2012.05.11. 22:49:00

@Mj: Pontosan értem a mondandódat.

Magyarországnak viszont az is az érdeke lenne, hogy megbecsülje (minimum a saját) értékes munkaerejét.

Ha erre képtelen, ez a "Magyarország érdeke" kifejezés csak egy demagóg álca, ami mögött bármilyen munkavállalókkal szembeni gátlástalanság elfér, hiszen a cél szentesíti az eszközt.

Arról nem is beszélek, hogy ha valaki szerint Magyarország geopolitikai helyzetét figyelembe véve a munkaerő migrációja az ország érdekével ellenkezik, akkor az nincs tisztában a realitásokkal.

Egyvalamit nem értek csak a mondandódban, hogy milyen Magyarország az, amely a legértékesebb munkaerejének véleményétől független?

Francekellregisztralni 2012.05.12. 01:01:14

@Mj:

"Tehát teljesen fölösleges engem leidiótázni abban a kérdésben, amire állításod szerint magasról tojsz"

Ne haragudj, ne vedd már magadra.
Amikor itt szakbarbározunk meg félműveltezünk, akkor világosíts már fel mi a polkorrek kifejezés az 'általános/átlagos műveltséggel rendelkező ám tudománzos téren visszamaradott, logikában kihívásokkal küzdő' emberekre? Előre is köszi.

"Akár tetszik, akár nem, bizony az a helyzet, hogy ha hiányos az alapműveltséged, nem fognak tájékozottnak tartani."

Ez két különböző dolog már megint. A tájékozottságomat igen ritkán vonják kétségbe, a műveltségemet is maximum a helyesírás témakörben. (a kultúr sznonok)

Apropó "szakbarbár". A tudomány is elég szerteágazó dolog ám.

"Speciel azért gondoltam helytelenül a virulensre..."
"Elnézést, legközelebb egyszerre csak egy dologra fogok figyelni, és akkor nem követek el ilyen bakikat."

bla bla bla...:p
Elég lesz ha egyerre egy nyelven írsz. Tudom milyen nehéz az. Pláne mikor egy felműveltnek magyarázzuk az alapműveltséget;)
Tőlem írhattad volna a baglyot is pontos jével. Értettem mire gondoltál. Az a lényeg. Sőt elhiszem, hogy van olyan pillanatod, mikor tudod is mit jelent az a szó. Csak jólesett szívózni. 1-0 :D

"...elméleti nyelvészetet oktató tanár irracionálisabb természetű lesz..."

Gimnáziumi tanárról beszéltem (én). Hol van az az elméleti nyelvészethez?
Mellesleg, hol írtam, hogy irracionális? Azt írtam érzelem vezérelt. Az illető (tök logikusan!) érti az érzelmek működését és él is velük, konfliktus helyzetben próbál rájuk hatni. Csúnyán nézek/sírok vs. magzarázok/leszarom. Van hogy nem jön össze, de az ész érvek se hatnak feltétlen. (sőt szetintem a tisztán ész érv hat legritkábban)

"...mint ahogy el tudod képzelni, hogy az emberek többsége csak egyetlen egy valamiben jó, több dolog nem is érdekli?"

No ilyet _se_ írtam sehol. passz.

"...Ha statisztikailag be tudod nekem bizonyítani, hogy a reálos végzettségűek jellemzően racionális viselkedésűek, a humánosok pedig nem..."

Hát van ilyesmiről tömegével ismeret, biztos a neten is, de spec most lusta vagyok már vadászni neked. Ezt pl érdekes lehet megnézned talán: mbti.tarhely.biz/node/1
százalékok, szakmák és, nó/férfi arány is említve van. Valamilyen statisztikát csak használtak hozzá a pszichológusok akik összeállították. Nem kell ellhinni, ha nem akarod...

"külön látni szeretném a férfi-nő arányt"

Kibújt a szög a zsákból:))), te azt hiszed egy ferfival vitázol. Hmmm:)... hát tévedsz! (aljas sztereotipizáló énem azt mondatja, ők legyintettek volna egyet már az elején;))
Ha nincsen összefüggés az ember neme következesképp valószínű alap beállítottsága és jellemző érdeklődési terűletei között, akkor hogy történ hetett ez?

(Amúgy bingó, fenti tipuselmélet szerinti csoportomban 5:1-re vezetnek a fiúk)

"...saját tapasztalataimra hagyatkozom, amik azt mutatják, hogy az érdeklődési körök és a viselkedésminták nem függenek feltétlenül össze."

Rendben, akkor leszögezhetjük, hogy a statisztikai valószínűség puszta létét sem ismered el. Rendben van, de akkor minek mutassak tanulmányt róla?
Azzal érvelsz róla, hogz egy 100 forintos érme nem 100 forintot ér, hogy azt mondod 'de a másik oldalán címer van'. Persze hogy az van. És?
Az hogy valami bizonyos csoport 70%-ára igaz, pontosan azt jelenti, hogy bizony jellemző, de nem mindre igaz...100-ból 30-ra nem.

Leszögezném, hogy te helyezed konzekvensen a műveltség vs. tudomány, tájékozott(hobby reneszánsz ember) vs. szakbarbát(specialista), érzelem vezérelt vs. racionális embertípusok egyikét a másik fölé/alá. Vagy azt gondolod én teszem és kompenzálsz, hisz reálosként biztos lenézem a humánosokat.
Én egymás mellé helyezem őket, így nem kell mindenáron letagadnom, hogy nem egyformák, ahhoz hogy ne kerülhessek a 'rosszabbik oldalra'.

Francekellregisztralni 2012.05.12. 02:04:44

@Mj: "...érdeklődési körök és a viselkedésminták nem függenek feltétlenül össze. Illetve annyiban, hogy mindkettőre ránevelhetők a gyerekek."

Hogy mi érdekeljen egy gyereket azt tudod tolni kicsit, de hogy _miért_ és _miként_ azt nem nagyon.

Nekem is adtak babát. Mondták is, hogy szépen játsszak, ne tépjem szét. Érzelmekre ható verzióban is; ne bántsd a babát mert az rossz/fáj neki vagy mert mi haragosak leszünk ezért nem veszünk másikat. Reál verzióban is; Ne tépjed szét, mert nem tudod összerakni és nem tudunk venni másikat. Hogy melyik hatott azt én döntöttem el.
A baba egyben volt a folyamat végén, de nem azért mert haragszanak ha szétszedem, hanem mert érdekes kihívás volt összerakni.

Mellesleg aki pályát választ az már nem gyerek, mindegy hogy miért olyan amilyen. Addigra már megtanulta és többé-kevésbé követ valamilyen mintát rég kialakult, hogy mi motiválja jobban.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.12. 17:55:44

@Fyall:

Mondom, hogy ez hitvita: arról szól, hogy én szeretem a hazámat, neked meg nem fontos ez a dolog, ezért azt hiszed, hogy bármi mellett is érvelned kell. Semmi gond, élj boldogul külföldön, sok sikert az élethez! Ha megengeded, akkor ezzel zárom is a hozzád intézett soraimat.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.12. 18:33:28

@Francekellregisztralni:

"Ne haragudj, ne vedd már magadra.
Amikor itt szakbarbározunk meg félműveltezünk, akkor világosíts már fel mi a polkorrek kifejezés az 'általános/átlagos műveltséggel rendelkező ám tudománzos téren visszamaradott, logikában kihívásokkal küzdő' emberekre? Előre is köszi."

Szerintem nem az idióta szó erre a legmegfelelőbb és a legkorrektebb, az idióta kifejezés ugyanis már eleve pejoratív és általános szellemi visszamaradottságra utal, nem pedig speciális hiányosságokra, mint a másik két fogalom. De ugye nem erről szeretnéd csépelni a szót? (Nekem ugyanis ez fárasztó szőrszálhasogatás.)

"Ez két különböző dolog már megint. A tájékozottságomat igen ritkán vonják kétségbe, a műveltségemet is maximum a helyesírás témakörben. (a kultúr sznonok)"

Engedd meg, hogy ezt az eszmecserét lezárjam, szerintsem semmi értelme erről ennyit beszélni.

"Apropó "szakbarbár". A tudomány is elég szerteágazó dolog ám."

Igen, egyre inkább az. És?

"bla bla bla...:p
Elég lesz ha egyerre egy nyelven írsz. Tudom milyen nehéz az. Pláne mikor egy felműveltnek magyarázzuk az alapműveltséget;)
Tőlem írhattad volna a baglyot is pontos jével. Értettem mire gondoltál. Az a lényeg. Sőt elhiszem, hogy van olyan pillanatod, mikor tudod is mit jelent az a szó. Csak jólesett szívózni. 1-0 :D"

Csak nyugodtan. Vagyok annyira kiegyensúlyozott és magabiztos, hogy ne jelentsen problémát beismerni, hogy hibát követtem el.:) Lépjünk tovább, oké?:)

"Gimnáziumi tanárról beszéltem (én). Hol van az az elméleti nyelvészethez?
Mellesleg, hol írtam, hogy irracionális? Azt írtam érzelem vezérelt."

A ráció az ész, a hideg fejjel való gondolkodás, a logika megfelelője, az irracionalitás az érzelemé és a logikátlanságé. Tanárokról beszéltünk, azok meg lehetnek egyetemi tanárok is, de hogy azonos halmazokban gondolkodjunk és ne beszéljünk el egymás mellett, nem ártana egyeztetni.

"Az illető (tök logikusan!) érti az érzelmek működését és él is velük, konfliktus helyzetben próbál rájuk hatni. Csúnyán nézek/sírok vs. magzarázok/leszarom. Van hogy nem jön össze, de az ész érvek se hatnak feltétlen. (sőt szetintem a tisztán ész érv hat legritkábban)"

Össze-vissza kutyulod a dolgokat. Eddig abból indultál ki, hogy a reálosok kevésbé érzelemvezéreltek, azaz racionálisabbak - hiszen racionálisabb tárgy érdekli őket -, míg a humánosok irracionálisabbak, mert az agyuk is arra állt rá. Akkor most visszakozol, vagy átértelmezed az eddigi tartományokat?

">>...mint ahogy el tudod képzelni, hogy az emberek többsége csak egyetlen egy valamiben jó, több dolog nem is érdekli?<<

No ilyet _se_ írtam sehol. passz."

Csak erre utalt az egész írásod.

"Hát van ilyesmiről tömegével ismeret, biztos a neten is, de spec most lusta vagyok már vadászni neked."

Ha egy fél regényt nem voltál lusta írni nekem, akkor legközelebb talán a bizonyítás is menni fog. Nekem van időm, várom szeretettel.:)

"Ezt pl érdekes lehet megnézned talán: mbti.tarhely.biz/node/1
százalékok, szakmák és, nó/férfi arány is említve van."

Csakhogy nem kifejezetten erről szól, túl szerteágazó. Nekem konkrét bizonyítás kell.

"Valamilyen statisztikát csak használtak hozzá a pszichológusok akik összeállították. Nem kell ellhinni, ha nem akarod..."

A hit világa más dimenzióba tartozik, itt meggyőzni kell tételes adatokkal.

"Kibújt a szög a zsákból:))), te azt hiszed egy ferfival vitázol. Hmmm:)... hát tévedsz! (aljas sztereotipizáló énem azt mondatja, ők legyintettek volna egyet már az elején;))"

Zsákutca, ez eszembe se jutott se most, se korábban.:) (Nekem gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy milyen nemű az, akivel vitatkozom. Amúgy, ha belegondolok, leginkább férfiakkal szoktam, ugyanis ők nagyobb arányban kommentelnek.)

"Ha nincsen összefüggés az ember neme következesképp valószínű alap beállítottsága és jellemző érdeklődési terűletei között, akkor hogy történ hetett ez?"

Micsoda? Nem értem a kérdést. Az én agyam speciel alapvetően pont úgy van összedrótozva, mint a nagybátyámé, és az érdeklődési köreink is nagyon hasonlók. Pedig ő 80 km-re lakik tőlem, ergo nem volt alkalma túl gyakran hatni rám.

"(Amúgy bingó, fenti tipuselmélet szerinti csoportomban 5:1-re vezetnek a fiúk)"

Van egy pszichológusok által felállított típuselmélet, mittudomén hány fős minta alapján, ejha. Tudod, hogy a pszichológusok még afölött is vitatkoznak, hogy mennyiben határoznak meg minket a gének, és mennyiben a környezet? Illetve vannak még egyéb, a valóságot alig közelítő típuselméleteik is, például intro- és extrovertált ellentétpár, szangvinikus, kolerikus, melankolikus stb. halmazcsoport és még folytathatnám napestig. Nekem nem elméletek kellenek, hanem nagy merítésből dolgozó tényállítások.

"Rendben, akkor leszögezhetjük, hogy a statisztikai valószínűség puszta létét sem ismered el."

De, elismerem, te viszont még mindig nem tudtál bizonyítani semmit.

"Rendben van, de akkor minek mutassak tanulmányt róla?"

Nem kell mutatnod, ha nem akarsz, tőlem úgy győzöl meg, ahogy akarsz.:) Én csak tényeket kérek elméletek helyett.:)

"Azzal érvelsz róla, hogz egy 100 forintos érme nem 100 forintot ér, hogy azt mondod 'de a másik oldalán címer van'. Persze hogy az van. És?"

Bla-bla.

"Az hogy valami bizonyos csoport 70%-ára igaz, pontosan azt jelenti, hogy bizony jellemző, de nem mindre igaz...100-ból 30-ra nem."

Pontosan ilyen állításra várok.:)

"Leszögezném, hogy te helyezed konzekvensen a műveltség vs. tudomány, tájékozott(hobby reneszánsz ember) vs. szakbarbát(specialista), érzelem vezérelt vs. racionális embertípusok egyikét a másik fölé/alá."

Hol írtam ilyet? Csak a társadalmi megítélésről írtam, és ha te ezt egy az egyben azonosítod velem, hibát követsz el. Egy árva szónyi magánvéleményt nem írtam sem a diszlexiásokról, sem a diszgráfiásokról, sem a diszkalkuliásokról, sem a most említett csoportokról, úgyhogy megint zsákutcába futottál.

"Vagy azt gondolod én teszem és kompenzálsz, hisz reálosként biztos lenézem a humánosokat."

Speciel teljesen hidegen hagy, hogy te ismeretlenként hogy ítélsz meg engem.:) Ha adhatok egy jó tanácsot, ne próbáld meg kitalálni, hogy az eszmecsere mögött mire gondolok, mert csak fölösleges tévutakra kerülsz.

"Én egymás mellé helyezem őket, így nem kell mindenáron letagadnom, hogy nem egyformák, ahhoz hogy ne kerülhessek a 'rosszabbik oldalra'."

Itt nincsenek oldalak, én is ezt mondom. Az emberi viselkedés és agy ugyanis annyira bonyolult, hogy nem lehet ilyen egyszerűen oldalakra redukálni. Épp ezért van problémám a pszichológusok elméleteivel, vagyis skatulyáival is.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.12. 18:44:03

@Francekellregisztralni:

"Hogy mi érdekeljen egy gyereket azt tudod tolni kicsit, de hogy _miért_ és _miként_ azt nem nagyon."

Azt írtam, hogy a környezet tud hatni a gyerek érdeklődési körére. Ennyi.

"Nekem is adtak babát. Mondták is, hogy szépen játsszak, ne tépjem szét. Érzelmekre ható verzióban is; ne bántsd a babát mert az rossz/fáj neki vagy mert mi haragosak leszünk ezért nem veszünk másikat. Reál verzióban is; Ne tépjed szét, mert nem tudod összerakni és nem tudunk venni másikat. Hogy melyik hatott azt én döntöttem el.
A baba egyben volt a folyamat végén, de nem azért mert haragszanak ha szétszedem, hanem mert érdekes kihívás volt összerakni."

Szép történet, csak kár, hogy nem kapcsolódik túl szorosan a tárgyhoz.:) Én is mesélhetnék a négy tesóm fél évestől 11 évesig terjedő életkorú gyerekeinek motivációiról, de szerintem nem feltétlenül érdekes ez másnak.

"Mellesleg aki pályát választ az már nem gyerek, mindegy hogy miért olyan amilyen. Addigra már megtanulta és többé-kevésbé követ valamilyen mintát rég kialakult, hogy mi motiválja jobban."

Én kb. 10 évesen választottam pályát, és csak a kíváncsiság motivált. Szóval tőlem vitatkozhatunk a motivációs szokásokról is, de eredetileg én nem erről beszéltem, hanem arról, hogy a viselkedésminták és érdeklődési körök kialakulása a környezet hatására is visszavezethető. Tehát nem kizárólagos, azért van ott az az "is". Hogy mit kell ezen még ragozni, azt nem értem.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.12. 18:45:45

@Anyátok picsája!:

Ha kinőtt volna már. 18 éven aluliakkal viszont amúgysem foglalkozom.

2012.05.12. 19:40:36

@Mj: Légy oly kedves, ne monopolizáld már a hazaszeretet fogalmát.

Köszi.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.13. 10:14:47

@Fyall:

Láthatóan tényleg fogalmad sincs, hogy egyáltalán mi az. Tehát nem én monopolizálom, hanem nekem van, nálad meg még nyomokban sem volt felfedezhető. De mondom, nincs értelme ennek a beszélgetésnek.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.13. 10:16:26

@Anyátok picsája!:

Muhaha, a saját képem, 25 vagyok, és nagyon jól érzem magam a bőrömben.:) (Máris többet beszéltem hozzád, mint kellene.:-/)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.14. 13:39:46

@Anyátok picsája!:

Nyugi, neked ilyet nem is fogok mondani.:P A gyermekmunkát - akár pincér lennél, akár egyéb módon használnának - amúgy is büntetik a magyar jogszabályok.:)

Nyunyócska 2012.05.15. 18:23:30

@Mj: "Tanári szakra nem kell felvételizni - legalábbis a bolognai rendszer előtt nem kellett -, csak a tanítóképzőre. Egyébként mindegy is, mert így is, úgy is elvégzi fű-fa-virág."

Ezt miből gondolod? Bolognai rendszer előtt felvételiztem két tantárgyból is tanár szakra és így tett minden kb. jelenleg 35 év fölötti tanár. Kellett egyetemre (középiskolai tanár) is, főiskolára is (általános iskolai felsős tanár) és tanítóképzőre is. (Alsós tanító). Ráadásul akkoriban nem voltak egyszakos diákok, vagy aki volt, az nem büszkélkedett vele.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.15. 21:09:12

@Nyunyócska:

Onnan gondolom, hogy a töri-művtöri szakpárom és a medievisztika specializációm mellett elvégeztem a történelem tanári szakot is. (Ha tanárképes lett volna a művtöri a Pázmányon, ahhoz is csináltam volna tanárit.) Ehhez ráadásul köze nincs annak, hogy vannak egyszakosok, meg vannak tanítók is.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.17. 10:00:59

@Anyátok picsája!:

Nem vagyok tanár, ezzel zárom is a soraimat. A továbbiakban foglalkozz azzal, ami egy idős veled, mert annál bonyolultabb dolgokhoz úgy tűnik, nem nagyon értesz.

Nyunyócska 2012.05.17. 22:02:53

Miért végezted el a tanárit? Tervezted, hogy tanítasz?
Én nem arról beszélek, amikor egy fizikus felveszi a fizika tanár szakot. Ilyenkor nem tanárnak megy az illető, hanem "végszükség esetére" bebiztosít magának egy másik szakmát, ugyanazzal a tudással. (Nem lekicsinylően mondom, a férjem is elvégezte a prog-mat. mellett a mat-infót is, csak néhány pedagógia szakot kellett felvennie. Soha nem tanított.) Én eleve tanárnak mentem a különböző matek-fizika szakommal; felvételizni is kellett mindkettőből 25 évvel ezelőtt is és manapság is. Amikor két évvel később az informatikát is elvégeztem, abból is kellett felvételizni, igaz a pedagógia tantárgyakat már nem kellett megcsinálni. Tudom miről beszélek.
Aki tanárnak megy, annak kell felvételiznie.

Pedagógusterror 2012.05.17. 23:03:35

@CoSinus: Ebben tökèletesen egyet értünk!

Pedagógusterror 2012.05.17. 23:08:45

Sajnos egy felhasználót végleg kimoderáltunk, egyrészt 18 karikás profilképe, másrészt szintén 18as felhasználói neve harmadrészt pedig a hozzászólások tartalma miatt. Ez így lesz a jövőben is minden pornográf és minősíthetetlenül trágár bejegyzővel.

WildBear 2012.06.20. 09:37:10

@sárga nyúl: Dr. Tóth Józsefné, alias "Ildi néni".
Földrajzot, meg éneket tanított.
Év közben, amikor a férje nagy nehezen megszerezte a kisdoktorit, átíratta a nevét az ellenőrzőben "DR" Tóth Józsefnéra.

sárga nyúl 2012.06.20. 09:42:00

@WildBear: Ez nekem nincs meg. Jó rég volt. Viszont arra emlékszem, hogy mind a földrajz-, mind az énektanár beszámíthatatlan volt. Ennek következtében olyan őrületek voltak ezeken az órákon, hogy mindkettő dühöngve rohangált ki az órák közepén... :D

WildBear 2012.06.20. 10:06:37

@sárga nyúl: Nálunk is ugyanezt műveltet "Dr" Tóth Józsefné; addig idegelte magát,a míg sírva kirohant az óráról. Gondolom azóta segített rajta a Xanax..
süti beállítások módosítása